Magija preobražavanja Jurija Kaljute

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2013, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija preobražavanja Jurija Kaljute

10.02.2013. -

Napraviti zadivljujući živopisni svet strogo ograničavajući paletu boja – to je autorska ideja slikara Jurija Kaljute. U izložbenoj galeriji Ruske akademije umetnosti u Moskvi se otvara izložba njegovih radova „Crveno i crno“. U ekspoziciji se nalazi oko stotinu slika i grafika iz ateljea umetnika i privatnih kolekcija. Prošle jeseni ovaj projekat je bio izložen u Državnom Ruskom muzeju u Sankt-Peterburgu.

Jurija Kaljutu smatraju jednim od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << najoriginalnijih slikara današnjeg Sankt-Peterburga. U svojim radovima on prirodno spaja tradicije akademske škole slikarstva i oštre, kontrastne kombinacije, koje su karakteristične za dekorativno slikarstvo, dajući prednost emocionalnim akcentima bojama. Moskovska izložba je dobila ime i po tome što crna boja ujedinjuje gamu živih i punih boja na platnu, i udiše duh jedinstva i plemenitosti.

Umetnik radi sa lakonskom gamom boja, ali ova odluka ni u kom slučaju ne čini njegova dela oskudnim. U njegovom temperamentnom slikarstvu se oseća uticaj klasika ruske umetnosti Mihaila Vrubelja, Valentina Serova, Kuzme Petrova-Vodkina. Aktivno koristeći iskustvo velikih slikara prošlosti, Kaljuta je već formirao svoj prepoznatljivi stil u slikarstvu. Uz to, on smatra da je „prava realistička umetnost uvek u pokretu, da uvek traži nove forme, ali da to traganje ne sme da postane samo sebi cilj.“

Jurij Kaljuta radi mnoge žanrove, ali je posebno vezan za portrete. Član Akademije umetnosti Sergej Gorjajev ga naziva „istinskim vitezom portretnog slikarstva“. Prema rečima Gorjajeva, slikar poseduje „oštrovidost, svežinu kolorita, virtuoznu lakoću četkice i poetiku duše“. Jurij Kaljuta ne krije da je oduševljen stvaralaštvom rumunskog slikara Kornelija Babe, koji je radio u skladu sa tradicijom realizma, bliskoj tehnici starih majstora. Radovi Babe, koje je slikar video pre 20 godina, su ostavili jak utisak i do sada, prema rečima umetnika, mu stoje pred očima. Jurij Kaljuta posebno ceni „pažljiv odnos prema čoveku, a, takođe, i nesumnjive novatorske crte kojima je, svaki od nabrojanih autora, doprineo razvoju portretne umetnosti.“ Slikar teži, ne samo, da prenese spoljni izgled modela, nego i mnogo pažnje posvećuje duhovnoj strani ličnosti koju slika.

Stručnjaci Kaljutu nazivaju formiranim majstorom i govore da je on uspeo da nađe svoj put u umetnosti. Ruski slikar, vice-predsednik Ruske akademije umetnosti, profesor Jefrem Zverkov, je isticao da Kaljuta „vidi svet oko sebe aktivno, dinamično i vrlo individualno. Jurij Kaljuta je umetnik koji misli i koji ima veliki stvaralački potencijal“.

Armen Apresjan,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.