MSP RF: rat spiskova nije naš izbor

Izvor: Vostok.rs, 14.Apr.2013, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP RF: rat spiskova nije naš izbor

14.04.2013. -

Rat spiskova nije ruski izbor, ali Moskva nema pravo, a da ne odgovori na otvorenu ucenu. Takvu je izjavu dalo MSP RF posle objavljivanja u SAD-u spiska građana Rusije, koje američke vlasti smatraju krivim za kršenja ljudskih prava. Moskva je učinila slični korak. U subotu na sajtu spoljnopolitičkog resora zemlje je stavljeno 18 imena Amerikanaca, prema kojima se uvode vizna i finansijska ograničena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Objavljivanje takozvanog spiska Magnitskog je otvoreno mešanje u unutrašnje poslove Rusije, koje negativno utiče na razvoj dijaloga između Mosvke i Vašingtona. Komentar zvaničnog predstavnika MSP-a RF Aleksandra Lukaševiča.

- Naša principijelna ocena tog neprijateljskog koraka je dobro poznata - pod pritiskom rusofobski raspoloženih članova Kongresa SAD su ugroženi bilateralni odnosi i uzajamno poverenje.

Razume se, nismo to ostavili bez odgovora, na mešanje u naše unutrašnje poslove smo reagovali na odgovarajući način. Danas na sajtu MSP-a RF razmeštena su imena Amerikanaca, unetih u stop-listu, kojima na osnovi Federalnog Zakona o merama uticaja na lica, koja krše osnovna ljudska prava i slobode, prava i slobode građana Rusije, je zabranjen ulazak na rusku teritoriju.

Diplomata je posebno istakao da za razliku od američkog spiska, formiranog samovoljno, u ruski spisak su uključeni pre svega oni, koji su učestvovali u legalitzaciji mučenja i držanju bez ograničenja zatočenika u zatvoru Gvantanamo, kao i onih koji imaju veze sa hapšenjem i kidnapovanjem ruskih građana u trećim zemljama. Pored toga je objavljivanje spiska Gvantanamo primoran, ali neophodan korak, - nastavio je Aleksandar Lukaševič.

- Rat spiskova nije naš izbor, ali nemamo pravo da ne odgovorimo na otvorenu ucenu. Političari u Vašingtonu bi morali da postanu svesni da je neperspektivno graditi odnose sa zemljom kao što je Rusija u duhu mentorstva i neprikrivenog diktata.

U petak su vlasti SAD saopštile imena 18 građana Rusije, kojima je zabranjen ulazak na teroitoriju SAD. Na spisku su uglavnom pripadnici pravobranilaštva i sudskih organa Rusije, koji su povezani sa istragom krivičnog predmeta protiv pravnika fonda Hermitage Capital Sergeja Magnitskog, koji je preminuo u moskovskom islednom zatvoru 2009. godine.

Prema nekim podacima, SAD su objavile samo deo spiska, međutim, postoji i strogo poverljivi deo. Ruska strana je saopštila da takođe nije objavila čitav spisak lica, protiv kojih će delovati odgovarajuće finansijske i vizne sankcije.

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.