MOSKVA: DANAŠNJI DAN NAJTOPLIJI U 2011. GODINI

Izvor: Kurir, 26.Jul.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOSKVA: DANAŠNJI DAN NAJTOPLIJI U 2011. GODINI

MOSKVA - Tropske vrućine ni ovog leta nisu zaobišle Moskvu. Iako su ove nedelje izmerena najviše ovogodišnje temperature (33 stepena Celzijusovih), prošlogodišnji rekord zabeležen na današnji dan (37,5) neće biti nadmašen, saopštili su u moskovskom Hidrometeorološkom zavodu.

Svaki od nekoliko moskovskih otvorenih bazena krcat je kupačima od ranog jutra do večeri, a zadržavanje na bazenima ograničeno je na 120 minuta kako bi što više ljudi dobilo priliku da se okupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i rashladi.

Cene karata na bolje uređenim bazenima kreću se oko 1.500 rubalja (oko 40 evra) za dvočasovni boravak. Nešto jeftinije je uživanje na plažama uz obalu reke Moskve na kojoj nema kupanja, ali ima ležaljki i tuševa i gde boravak nije vremenski ograničen.

Naravno tu je i besplatno kupanje u mnogim gradskim fontanama u koje mladi uskaču bez mnogo razmisljanja.

Dobra vest je da za razliku od prošle sušne godine, ovog leta nema požara kakvi su besneli u okolini Moskve. Moskovljani svedoče da za vreme prošlogodišnjih požara nedeljama nisu otvarali prozore kako bi sprečili prodiranje dima u stanove, zbog čega je vrućina bila još nesnosnija.

Ovogodišnjim letnjim pljuskovima koji su bili česti tokom jula radovali su se i mladi i stari, bogati i siromašni, jer zahvaljujući njima nije pretila opasnost od požara. Meteorolozi su najavili da će i ova nedelja, najtoplija ove godine biti završena pljuskom.

Prosečna temperature u julu u Moskvi od kada se beleže podaci iznosi oko 23 stepena, dok je najniža ikada izmerena bila samo jedan stepen iznad nule.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.