Ljubomora podelila dobrovoljce za Mars

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubomora podelila dobrovoljce za Mars

MOSKVA - Šest dobrovoljaca koji su skoro godinu i po dana bili zatvoreni u kopiji svemirskog broda zbog simuliranja putovanja na Mars osetili su ljubomoru za vreme misije, a pojavljivala se i napetost.

Raspodela posla je bila uzrok nekoliko konflikata jer su "neki članovi posade morali puno da radei dok su se drugi često ponašali pasivno", izjavio je naučnik Aleksandar Suvorov, na kojeg se pozvala ruska Gazeta,prenosi RFI.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
On je otkrio također kako su šest dobrovoljaca, tri Rusa, Francuz, italijansko-kolumbijski državljanin i Kinez, bili ljubomorni naročito zbog poruka koje su dobivali od svojih bližnjih.

Nekada je "jedan član posade dobivao više vesti od svojih bližnjih, a drugi manje. To je izazivalo lagani osećaj ljubomore", kazao je on.

"Sačuvali smo jedinstvenu ekipu. Nije se podelila na grupe", kazao je Suvorov.

Šest volontera je bilo zatvoreno 520 dana u kopiji svemirskog broda kako bi se simulirao put na Mars. Oni su napustili kapsulu, nakon uspešno obavljene misije.

Cilj je bio da prouče posledice izolacije, odsustva dnevne svetlosti i svežeg vazduha što bi podnosili astronauti koji budu išli na Mars iako nikakva ekspedicija na ovu planetu nije predviđena u narednih 20 godina.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.