Litija u Rusiji povodom stogodišnjice smrti Romanovih

Izvor: RTS, 17.Jul.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litija u Rusiji povodom stogodišnjice smrti Romanovih

Povodom 100 godina od smrti ruske carske porodice Romanov, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvodio je litiju u Jekterinburgu.
Litija je krenula od mesta gde su Romanovi ubijeni, a gde se sada nalazi Crkva na krvi, do Ganinske jame, u koju su njihova tela bačena.
U litiji je učestvovalo više hiljada ljudi, među kojima je bilo i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onih koji su doputovali iz najudaljenijih delova Rusije, ali i iz Ukrajine, Belorusije, Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke, preneo je Sputnjik.
Patrijarh je najpre na trgu pred Crkvom na krvi održao liturgiju zajedno sa mitropolitom kijevskim Onufrijem i mitropolitom moldavskim Vladimirom, a potom je litija prešla put dug 21 kilometar do Ganinske jame.
Car Nikolaj Drugi vladao je Rusijom od 1894. do svrgavanja u martu 1917. godine.
Posmrtni ostaci ruskog cara i njegove porodice ponovo su sahranjeni u Sankt Peterburgu 1998. godine.
Ruska pravoslavna crkva ih je kanonizavala kao mučenike.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija: Litija povodom 100 godina od ubistva carske porodice Romanovih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2018

Povodom 100 godina od smrti ruske carske porodice Romanov, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvodio je litiju u Jekterinburgu...Litija je krenula od mesta gde su Romanovi ubijeni, a gde se sada nalazi Crkva na krvi, do Ganinske jame, u koju su njihova tela bačena...U litiji je učestvovalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.