Lavrov pozvao Iran da ispuni uslove iz nuklearnog sporazuma

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov pozvao Iran da ispuni uslove iz nuklearnog sporazuma

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas Iran da ispuni uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama.

Lavrov je rekao da Moskva razume zašto Teheran umanjuje svoje obaveze.

U razgovoru sa novinarima u Moskvi, Lavrov je rekao da su dogadjaji koji se odvijaju oko nuklearnog sporazuma krajnje alarmantni, preneo je Rojters.

On je za tu situaciju okrivio Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Američke Države koje su se povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Teheranu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je Iran prvi put izričito nagovestio nameru da odustane od nuklearnog sporazuma najavom da će početi da ubrizgava uranijumski gas u postrojenje za obogaćivanje.

Govoreći na konferenciji za novinare na kraju posete Kini, Makron je najnoviji potez Irana nazvao ozbiljnim, preneo je Rojters.

"Mislim da je Iran po prvi put odlučio na eksplicitni i otvoren način da napusti JCPOA (nuklearni) sporazum, što znači veliku promenu", rekao je Makron, koji se nalazio na čelu evropskih napora za spašavanje sporazuma nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz njega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.