Lavrov će sa novim ministrom spoljnih poslova Kazahstana razgovarati o odnosima, globalnoj agendi

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2023, 13:55

Lavrov će sa novim ministrom spoljnih poslova Kazahstana razgovarati o odnosima, globalnoj agendi

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se u utorak sa zamenikom premijera - ministrom spoljnih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi. Ovo je prvi sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Kazahstana otkako je Nurtleu imenovan na novu funkciju nakon što je bio na čelu predsedničke administracije.
Novi ministar spoljnih poslova Kazahstana dolazi u prvu inostranu posetu Rusiji. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da Moskva zaista ceni takav gest Kazahstana. Ministri će tokom razgovora pokriti ceo obim bilateralne agende, uključujući ekonomske, kulturne i humanitarne aspekte. Očekuje se da će strane razgovarati o značajnim regionalnim i međunarodnim pitanjima. „Od ključne je važnosti da se nastavi putem koordinacije napora u okviru takvih integracionih organizacija kao što su EAEU, ODKB, ZND, ŠOS“, istakli su u ruskom MIP-u. Ministri spoljnih poslova Rusije i Kazahstana sastaće se uoči sastanka Saveta ministara spoljnih poslova ZND (CMFA) 14. aprila u Samarkandu. Kazahstan je, prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, jedan od najvažnijih partnera Rusije u ZND. Očekuje se da će ceremonija potpisivanja Akcionog plana za saradnju između Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana za 2023-2024. biti održana tokom Nurtleuove posete Rusiji. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.