Lavrov: SAD bi u nečem da sarađuju, a u nečem da se svađaju sa nama

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: SAD bi u nečem da sarađuju, a u nečem da se svađaju sa nama

30.05.2015. -

Moskva ne odbacuje saradnju sa Vašingtonom, međutim, oblasti razgovora moraju da zadovolje interese Rusije, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za tv kanal Rosija 24.

„Mi nećemo odustati od kontakata, ali to nećemo raditi zbog toga što oni žele o nečemu da razgovaraju sa nama, već zato što su upravo neka pitanja važna za ruske interese“, rekao Lavrov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << komentarišući odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njegovom mišljenju, odnosi Rusije i SAD se ne mogu porediti sa „hladnim ratom“, niti ima objektivnog ideološkog suprotstavljanja koje bi uslovilo povratak na nešto slično „hladnom ratu“.

„Postoje ozbiljni problemi u vezi sa time što se svet menja, a pristupi naših zapadnih kolega i dalje ostaju onakvi kakvi su bili u epohi njihove nedvosmislene dominacije“, rekao je Lavrov i dodao da je proces formiranja multipolarnog sistema u raskoraku s pokušajima da se sve zadrži pod svojom kontrolom koji preduzima „istorijski Zapad“ na čelu sa SAD.

Lavrov je naglasio da je za Rusiju najvažnije da se uspostavi saglasnost da je danas nemoguće samostalno rešavati svetske probleme ili udvoje, navodeći problem hemijskog razoružanja Sirije, pregovora o iranskom nukelarnom programu…

„Da bi bilo tako treba uzimati princip kolektive akcije za osnov u svim drugim slučajevima. Ne može se polaziti od toga da će nas u nekim pitanjima SAD blagonaklono pozivati na saradnju, a u drugim uzimati za pravo da nas, kako kažu, ‘kažnjavaju’“, poručio je ruski ministar.

Na pitanje da li se pojavio znak novog popuštanja i hoće li biti „restartovanja“, Lavrov je odgovorio da „reč imaju američke kolege“, kao i da je poseta američkog državnog sekretara Džona Kerija Sočiju verovatno „de fakto značila da Vašington razume da ipak treba uspostavljati mostove i završiti taj neuspešni period u odnosima, koji ne donosi ništa dobro ni nama, ni Amerikancima, ni ostalom svetu“.

Govoreći o terorizmu, Lavrov je rekao da međunarodna zajednica mora odlučno da se bori protiv terorizma, nezavisno od toga na čijoj teritoriji i protiv koga deluju ekstremisti.

„Ako ste terorista, to znači da ste svuda terorista“, naglasio je šef ruske diplomatije i dodao da se tome mora prilaziti s jedinstvenim kriterijumom, bez dvostrukih aršina.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.