Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija ima ulogu očuvanja mira u regionu

MOSKVA - Južna Osetija i Abhazija nisu se obraćale Moskvi sa molbom za prijem u sastav Rusije, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu državnom televizijskom kanalu "Rusija".

"Mi smo reagovali na njihovo direktno obraćanje da priznamo njihovu nezavisnost, zaključimo sa njima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, a do zaključenja tih sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osiguramo njihovu bezbednost raspoređivanjem naših vojnih kontingenata za podršku miru", rekao je ministar Lavrov.

On je kazao i da stupanje dve otcepljene gruzijske autonomije u sastav Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB, u kojoj su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan), nije pravno moguće, jer njihovu nezavisnost nisu priznale sve članice.

Lavrov je ocenio da će proces priznavanja Južne Osetije i Abhazije biti spor.

Zna se ko je počeo sukob

Međutim, šef ruske diplomatije smatra da je veoma važno što je u vreme jučerašnjeg susreta ODKB u Moskvi učinjen "principijelan korak" i jasno rečeno ko je počeo sukobe na Kavkazu i da je, kao i na nedavnom samitu Šangajske organizacije za saradnju, izražena podrška aktivnostima i ulozi Rusije u uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu.

Lavrov je takođe kazao i da bi u slučaju da su ruske vlasti u Južnoj Osetiji bile pasivne tokom sukoba, one izgledale neozbiljne u očima severnokavkaskih naroda Ruske Federacije , i kao izdajnici "interesa njihove braće".

Posledice po Gruzine su velike

Prema Lavrovu, prekid diplomatskih odnosa između Gruzije i Rusije stvara probleme običnim ljudima, a Tbilisi se ponaša "unekoliko čudno", budući da je dva dana posle saopštavanja o prekidu diplomatskih odnosa, saopšteno da ruski državljani mogu da dobijaju vizu direktno na aerodromu i drugim graničnim prelazima.

To pokazuje koliko se neozbiljno gruzijsko rukovodstvo odnosi prema odlukama koji se tiču odnosa sa Rusijom, rekao je Lavrov.

"Prvo je potrebno pokazati celom svetu kako su 'žešći', prekidamo diplomatske odnose, a potom shvativši posledice za skoro milion Gruzina koji žive u Rusiji, žele da nas navedu na stav da je kao, iako su odnosi prekinuti, sve kao i obično. Ne može tako", zaključio je Lavrov.

Bagapš: Abhazija bi u ZND i Savez Rusija - Belorusija

Abhazija bi želela da stupi u Zajednicu Nezavisnih Država i, ukoliko je moguće, u Saveznu državu Rusije i Belorusije, izjavio je danas Sergej Bagapš, predsednik te otcepljene gruzijske autonomne republike čiju su nezavisnost do sada priznale Rusija i Nikaragva.

Bagapš je kazao da se Abhazija nikada nije ni odvajala od zajednice bivših sovjetskih republika, posebno od Rusije, a takva će težnja biti i nadalje.

Potpisivanje iduće sedmice

Predsednik Abhazije je najavio da će u Moskvi uskoro - možda već sledeće sedmice, biti potpisan sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Rusijom, koji je već pripremljen.

Bagapš je rekao da njegova zemlja ima sve uslove da postane slobodna ekonomska zona i da Abhazija teži da postane of-šor država.

On je na brifingu za strane novinare u Moskvi isključio mogućnost dijaloga sa predsednikom Gruzije Mihailom Saakašvilijem.

Samo političari mogu biti loši, a ne narodi

"Da je on politički mrtav, nema sumnje. Čovek na čijim je rukama toliko krvi, ne može da bude na čelu države, niti da vodi pregovore. Ni ja, ni predsednik Južne Osetije Eduard Kakojti nećemo ni stati pored Sakašvilija - to je mali tiranin kojeg su na Južnom Kavkazu vaspitali Amerikanci", rekao je predsednik ABahzije.

"Na svetu nema loših nacija i naroda, postoje loši političari. Obaveza normalnih ljudi je da se oslobađaju takvih političara", rekao je Bagapš, dodajući da se ne može biti demokrata u svetu, a tiranin u svojoj zemlji.

Sprečen je veliki rat

Prema Bagapšu, odgovornost - makar i moralnu, za oružane sukobe treba da nose osim Sakašvilija i oni "koji su naoružavali Gruziju"

Uvodeći vojsku u Južnu Osetiju posle agresije Gruzije, Rusija je sprečila veliki rat na Kavkazu, rekao je Bagapš, dodajući da se abhaska vojska ne bi zaustavila kod luka Poti i Kutaisi, već bi išla dalje.

Provokacije se nastavljaju

Bagapš je ponovio da bi se u slučaju povlačenja ruskih mirovnjaka iz Južne Osetije i Abhazije povećao broj provokacija sa gruzijske strane, i naveo da je za poslednje dve nedelje u Galskoj oblasti, u kojoj žive pretežno Gruzini, bilo četiri eksplozije u kojima su poginula četiri graničara, a tri ranjena.

Predsednik Abhazije je zapretio da će u slučaju obnove provokacija "biti još jedan rat, kažnjavanje Gruzije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.