Lavrov: Nacrt rezolucije jednostran

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Nacrt rezolucije jednostran

Moskva -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je nacrt rezolucije o Siriji, koji su u Savetu bezbednosti UN predložili zapadni partneri, jednostran.

Lavrov je istakao da je kriza veoma ozbiljan problem i da bi trebalo da se reši na osnovu principa međunarodnog humanitarnog prava.

Oni koji stoje iza nacrta rezolucije žele da izvrše pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Rusiju i Kinu tako što će o svom predlogu razgovarati sa medijima, rekao je Lavrov i pozvao Savet bezbednosti UN da umesto toga pripremi rezoluciju kojom bi se osudila "teroristička aktvinost" u Siriji, prenele su agencije.

Istovremeno u Ženevi, izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi sastao se sa predstavnicima sirijske vlade i opozicije. Prvi direktni sastanci sukobljenih strana u Siriji održani su pre 10 dana i na njima nije postignuto ništa, osim što su sirijska vlada i opozicija prvi put dovedene u istu prostoriju.

Opozicija insistira na tome da cilj razgovora bude dogovor o formiranju prelaznog organa vlasti koji bi zamenio predsednika Sirije Bašara Asada. Vladina delegacija želi da se fokusira na zaustavljanje "terorizma"- termin koji upotrebljava za borbu pobunjenika za svrgavanje Asada.

Nešto ranije, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je rekao da Rusija blokira pokušaje zapadnih zemalja da u Savetu bezbednosti UN bude usvojena rezolucija o uvođenju sankcija Siriji ukoliko vlada u Damasku ne dozvoli neometano dostavljanje humanitarne pomoći.

Čurkin je najavio da će uložiti veto ukoliko se ukaže potreba za tim.

"Ovaj tekst neće biti usvojen, to mogu da vam kažem", poručio je ruski ambasador u vezi sa mogućnošću da članice SB izglasaju takvu rezoluciju.

Čurkin i kineski ambasador u UN nisu došli na sinoćni sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o predlogu rezolucije zapadnih i arapskih zemalja. "Ovaj tekst ne bi imao nikakav pozitivan uticaj na situaciju", objasnio je Čurkin zašto nije došao, prenosi AP.

Rusija i Kina, koje podržavaju sirijsku vladu, blokirale su tri puta usvajanje rezolucija Zapada kojima bi se izvršio pritisak na predsednika Bašara al-Asada za okončanje trogodišnjeg građanskog rata.

U predloženom nacrt rezolucije, u koju je AP imao uvid, najviše se krivi sirijska vlada za humanitarnu krizu.

Njime se takođe zahteva neometan pristup humanitarnoj pomoći u roku od 15 dana, a ukoliko do toga ne dođe, SB bi usvojio nevojne sankcije protiv osoba i entiteta odgovornih za opstrukciju.

Takođe je iskazana osuda zbog "eskaliranja nasilja i smrti više od 136.00 ljudi u Siriji, uključujući više od 11.000 dece".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Nacrt rezolucije o Siriji daleko od realnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2014

MOSKVA, ŽENEVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je nacrt rezolucije o humanitarnoj situaciji u Siriji, koju su u Savjetu bezbjednosti UN predložili zapadni partneri, jednostran i daleko od realnosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.