Krotitelji talasa divljih reka

Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krotitelji talasa divljih reka

Reka Ćehotina prepuna belih mehurića nemirne vode. Pored vode gumeni čamci iz Moskve, Beograda, Banjaluke, Podgorice, Goražda, Zenice, Splita... Svi ćute, gledaju u vodu i mole je da bude milosrdna i ne prevrne im čamac. Sve je to deo Otvorenog rafting prvenstva u Foči, koje je održano proteklog vikenda.



Žuti most koji povezuje stari i novi deo Foče tokom tri dana takmičenja bio je prepun. Svi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << želeli da vide borbu gumenih čamaca sa brzacima i vrtlozima Ćehotine, desne pritoke Drine, koja se u ovu gorostasnu reku uliva na samom ulasku u Foču. Zelene i crvene kapije san su svakog raftera, koji kroz njih mora proći u što kraćem roku.

- Zelene nisu problem, najteže je veslati uzvodno i ciljati crvene. Čamac se mora okrenuti u savršen položaj ili ga bujica prevrće, pa ekipa dobija neplanirano tuširanje - priča kroz smeh Boris Gojković dok stoji na obali i „studira" kako će da vesla.

Pištaljka se oglasila i Rusi zabadaju vesla u vodu kao jedan. Na mostu se svi propinju na prste kako bi videli savršenstvo, dok se oni koji sede na ogradi mosta čvrsto drže da ih masa ne prevrne.

- Koliko su ovi Rusi uigrani! Odlični su, veslaju kao jedan - oduševljeni su gledaoci koji stoje na mostu iznad Ćehotine, kojom je splavarila reprezentacija Rusije.

- Lako je njima da se prave važni kad nije došla ekipa iz Češke - odgovorio je stariji gospodin misleći na svetske šampione.

Kapiteni drugih timova pokazuju ekipu Rusa ostalim članovima, a sudije drže podignute ruke koje znače da su kroz svaku kapiju prošli bez kaznenih bodova. „Altai raft Rusija" je u svim disciplinama „zacementiran" na prvom mestu, dok se ostatak raftera borio za preostalih 26 mesta.

Trećeg dana takmičenja održana je disciplina u spustu, start je bio na Brionima, a cilj 8 kilometra nizvodno, u Foči. U žuti čamac seda šest devojaka.

- Ajmo devojke, složno, da pokažemo da možemo, samo rasporedite snagu do kraja - daje poslednje instrukcije pred trku kapiten „Alfa tima" Marijana Gligorić.

Mnogi su se iznenadili kada su videli da je „Alfa tim dame" pretekao četiri čamca sa posadom jačeg pola.

- Muške ekipe koje su devojke pretekle treba da kupe suknje i u njima da izađu u grad - šali se splavar iz Republike Srpske, ne znajući da su te devojke prvakinje Balkana, kao i da predstavljaju Srbiju na Evropskom prvenstvu u Austriji.

Devojke „Alfa tima" vratile su se u Beograd sa peharima za najbolje u svojoj konkurenciji, a prvenstvo u Foči iskoristile su kao još jedan u nizu provera na divljim vodama, jer u Beogradu nemaju idealne uslove za vežbanje.

Izgledom najsitnija devojka moćne ženske ekipe, osamnaestogodišnja Ivana Paunović, pri izlasku iz čamca skida sigurnosni plavi prsluk, koji je, čini se, teži nego ona.

- Naporno jeste, ali momenat kad te zapljusne voda nikad ne bih menjala - u jednom dahu priča Ivana, dok joj ruke drhte od umora, a kaciga ispada na beton.

Posle devojaka, iz vode izlaze momci „Alfa tima". Niko ne može da dođe do vazduha od umora i poslednji atom snage ulažu da se popnu na obalu.

- Kad uđeš u buk, u telu ti se stvori toliko adrenalina da možeš voz da pomeriš, to je osećaj od koga kasnije postaneš zavisan i koji te svaki sledeći put uvuče u čamac - objašnjava Zoran Dodig dok briše znoj sa čela, što pokazuje koliko truda i snage mora da se uloži da bi čamac stigao do cilja.

- To je kao formacija u vojsci, ako jedan zakaže, svi trpe. Uspeh se može ostvariti samo ako se uloži 100 odsto sebe, bespoštedno - dodaje Zoran.

Nakon takmičenja u sprintu organizovan je koncert Van Goga, koji je trajao više od tri sata. Iako je padala kiša, publika nije htela da napusti koncert i tako nagradila Van Goga.

Nepobedivi Rusi i „Alfa tim dame"

Na otvorenom rafting prvenstvu u Foči, koje je, zapravo, priprema za Svetski kup, učestvovalo je 27 ekipa, a najuspešnija je bila reprezentacija Rusije „Altai raft", dok je u ženskoj konkurenciji „Alfa tim dame" bio neprikosnoven.

Kada je reč o organizaciji ovog velikog takmičenja, može se reći da je ona nadmašila očekivanja.

- Na prvenstvu je dežuralo više od 30 redara. Specijalni šlep kamion prevozio je čamce od cilja do starta da se splavari ne bi umarali. Startovalo se na svaki minut, a žalbi na rad sudije uopšte nije bilo - objasnio je Vjekoslav Ćalasan, glavni organizator.

Svetsko prvenstvo u kanjonu Tare

Svetsko prvenstvo organizuju Foča i Banja Luka i održaće se u kanjonu Tare od 17. do 24. maja iduće godine. Kao uvertira tog takmičenja, da bi rafteri što bolje upoznali teren, održaće se probno takmičenje u junu ove godine , gde se očekuju najbolji takmičari Evrope.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.