Krivokapić spojio Ruse i Ukrajince

Izvor: B92, 02.Apr.2014, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivokapić spojio Ruse i Ukrajince

Podgorica -- Predstavnici parlamenata Ruske Federacije i Ukrajine sastaće se naredne sedice u Beču, prvi put od izbijanja ukrajinske krize, u okviru OEBS-a.

To je najavio predsednik parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, koji je susret i razgovore koji bi trebalo da se održe 11. aprila, dogovorio sa čelnicima Dume i ukrajinskog parlamenta tokom upravo završene dvodnevne posete Moskvi i Kijevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Pored više drugih inicijativa koje čekaju na finalizaciju, osigurana je saglasnost ruske i ukrajinske strane za prvi sastanak parlamentarnih delegacija u Beču 11. travnja", izjavio je Krivokapi, saopštio je njegov kabinet.

Krivokapić je u Moskvi odvojeno razgovarao sa predsednicima oba doma parlamenta Ruske Federacije. Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvienko upoznala je Krivokapića sa ruskim stavovima vezanim za dogadjaje na Krimu, kao i uz uvedene sankcije i ponašanje međunarodnih organizacija u odnosu prema Rusiji.

Krivokapić je istakao da je susretom u dobroj veri, kroz dijalog i zajedništvo moguće postizanje dogovora.

Na sastanku sa predsednikom Ruske Dume Sergejem Nariškinom sagovornici su, kako se navodi, razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini sa multilateralnog, ali i bilateralnog stajališta. Krivokapić je istakao da je OEBS do sada u medjunarodnom kontekstu pokazao najviše kapaciteta da pomogne u ukrajinskoj krizi.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS u Kijevu je razgovarao sa predsednikom ukrajinskog parlamenta i vršiocem dužnosti predsednika države Aleksandrom Turčinovim istakavši pritom da parlamenti imaju snagu prvi da pokrenu otopljavanje odnosa i razumevanje potrebno za postizanje trajnog dogovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.