Kraj sveta 21. decembar - TEST apokalipse

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sveta 21. decembar - TEST apokalipse

07.12.2012. -

Tema decembarske apokalipse, u Rusiji je izazvala veliku rezonancu. U nekim regionima kroz šalu kupuju šibice, so i druge najneophodnije stvari, iako, nakon kraja sveta, kako je to opisao, između ostalih, Jovan Bogoslov, neće imati ko soliti hranu i osveštavati kuću. Ljudima nije ni potrebno da unapred znaju za taj dan. A ako se i kraj sveta preživi, to je onda bila samo katastrofa.

U Moskvi, na jednom od kućnih ulaza stoji obaveštenje: "U vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sa narednim krajem sveta, molimo platiti kiriju do 21.12.2012." Upravo na ovaj način, prikrivajući strah smehom, prihvata nastala pometnja oko apokalipse, koju, navodno, kalendar Maja predviđa za 21. decembar ove godine.

Amerikanci su nadmašili Ruse u pripremama za Sudnji Dan. Oni, ozbiljnošću, masovno kupuju oružje i municiju, pripremajući se za tzv. Zombi-apokalipsu, koja je inspirisana holivudskim filmom, gde se "Živi mrtvaci" masovno pojavljuju na Zemlju i jedu ljude. U međuvremenu, sveštenici savetuju parohijanima (pravoslavcima, katolicima, protestantima i luteranima) da čitaju Sveto Pismo, gde se jedino može naći put ka spasenju, a ne trčati u prodavnice za baterijama za lampicu.

Naučnici savetuju da se podigne nivo obrazovanja. Prema mišljenju kandidata istorijskih nauka Jurija Poljuhoviča, Maje nisu predvidele onakav kraj sveta kakav se doživljava u evropskoj kulturi. Direktor Knozorovskog centra za proučavanje istorije i kulture Maja Galina Jeršova, ukazuje da u kalendaru Maja ne postoje apsolutno nikakve prognoze i predviđanja o kraju sveta. On predstavlja kamenu ploču sa urezanim kalendarskim datumima, najverovatnije povezanim sa kretanjem Meseca, ali bez teksta. Akademik Jevgenij Aleksandrov postavlja pitanje: da li bi do ovakvog komešanja oko kraja sveta došlo i, recimo, da je ratno vreme? Možda nam nedostaju jaka uzbuđenja, kad milioni ljudi „padaju“ na kojekakve nebuloze, zaključuje akademik.

Direktor Nacionalnog hidrometeorološkog centra Roman Vilfand ironično primećuje da je u nekim ruskim regionima kraj sveta već počeo. Na primer, u Murmansku, dan u Norilsku je jednak nuli sati i nuli minuta. Međutim, kraj sveta će se završiti relativno brzo. "U Norilsku će se sunce pojaviti 11. januara," - rekao je šef Nacionalnog meteorološkog centra.

Teoretski, do apokalipse može doći 21. decembra, kao i bilo kojeg drugog dana, uključujući u sutra - to je samo pitanje vere. Mi živimo u fantastičnom nedostatku informacija o narednih pet minuta, da ne govorimo o narednih nekoliko dana, godina i decenija. Da li to treba da znači da za apokalipsu (smrt, jednostavno rečeno) treba da budemo uvek spremni? Sve religije pozitivno odgovoraju na ovo pitanje. Pretpostavka da je čoveku današnji dan poslednji, može mu život u mnogome olakšati. Možda se tek u poslednjih nekoliko sati, konačno, može osetiti kao slobodan čovek i pokušati sačuvati dostojanstvo, čak i sa saznanjem da će se sutradan iz oblaka pojaviti jahači apokalipse.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.