Komesar Saveta Evrope otkazao posetu Rusiji

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar Saveta Evrope otkazao posetu Rusiji

Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Saveta Evrope, otkazao je posetu Rusiji zbog "neprihvatljivih ograničenja" koje su ruske vlasti htele da nametnu njegovom programu u kontekstu tenzija između Moskve i te panevropske institucije.
"Sa dubokim žaljenjem primoran sam da saopštim da posete neće biti zbog neprihvatljivih restrikcija koje ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasti žele da uvedu za program Saveta Evrope", navodi se u tekstu Muižnieksa.

Dodao je i da su ruske vlasti želele da ograniče i njegovu posetu Moskvi na 48 sati.
Trebalo je da Muižnieks krajem oktobra poseti Rusiju "povodom nekoliko hitnih predmeta u vezi s pravima čoveka".
Ruskoj parlamentarnoj delegaciji oduzeto je pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u aprilu 2014. godine zbog aneksije Krima.
U 2015. godini ovo telo dva puta je razmatralo akreditive ruskih poslanika, ali je zabrana glasanja ostala na snazi, nakon čega je ruska delegacija suspendvala svoje učešće u PS SE.
Poslanici Rusije su bojkotovali i januarsko zasedanje u Strazburu.
Pored Francuske i Nemačke, Rusija je jedan od tri najveća finansijera Saveta Evrope.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.