Ko je Prigožin? Olakšavao život ruskom vrhu, pa postao najveća glavobolja

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 12:02

Ko je Prigožin? "Olakšavao život ruskom vrhu, pa postao najveća glavobolja"

Svet se još jednom pita ko je Jevgenij Prigožin koji je je krenuo na Moskvu da se obračuna sa ruskim vojnim vrhom.

Rođen 1961. godine, u tadašnjem Lenjingradu, a sada Sankt Peterburgu, Prigožin je navodno proveo dvadesete godine u sovjetskom zatvoru gde je odležao devet godina zbog pljačke i prevare.

Puštanje iz zatvora i pad Sovjetskog Saveza omogućili su Prigožinu da krene na preduzetnički put. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Počeo je sa kolicima za hot dog u svom rodnom gradu, a kasnije je prešao na veće projekte, poput luksuznog restorana u Sankt Peterburgu, koji je postao središte ruske elite, uključujući tadašnjeg zamenika gradonačelnika Vladimira Putina.

Pošto je imao koristi od bliskih veza sa političkim elitama, Prigožinov posao se dodatno proširio nakon što je Putin postao predsednik. Njegova ketering kompanija Konkord, osnovana 1990-ih, dobila je ekskluzivne i unosne vladine ugovore za državne večere, uključujući Putinovu ceremoniju inauguracije i posetu predsednika SAD Džordža Buša Sankt Peterburgu. Ugovori su doneli Prigožinu nadimak "Putinov kuvar".

Međutim, Prigožin nije ograničio svoje ambicije na ugostiteljsku industriju.

Prigožin je 14. februara 2023. priznao da stoji iza Agencije za internet istraživanja, poznatije kao fabrika trolova. Prema FBI, agencija je pokrenula široku kampanju dezinformacija kako bi uticala na rezultate američkih predsedničkih izbora 2016. Prigožin i njegovi advokati su ranije žestoko demantovali ove navode, koji su preduzeli pravne mere protiv novinara koji pišu o njegovoj povezanosti sa ruskim farmama trolova.

Prigožin je 2014. godine osnovao privatnu vojnu kompaniju Vagner Group. Kao i sa fabrikama trolova, on je dugo negirao bilo kakvu umešanost u grupu sve do septembra 2022, kada je priznao da je formirao jedinicu.

Aleksandra Prokopenko, nezavisni ruski analitičar, rekla je za Dojče vele da je Prigožinova plaćenička grupa pružala "sive usluge" Putinu.

"On je olakšavao život svom šefu i svom najužem krugu u regionima u kojima nisu želeli da budu javno i zvanično uključeni", rekao je Prokopenko i objasnio:

"Na primer, u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u Ukrajini, kao i u Africi i Siriji, gde su Vagnerovi plaćenici ne samo učestvovali u borbenim dejstvima već su i čuvali neka naftna postrojenja".

Nekada medijski stidljivi Prigožin postao je lice ruskog rata protiv Ukrajine. Njegov sve veći publicitet podstakao je spekulacije o mogućim političkim ambicijama. Prema nezavisnom ruskom sajtu Meduza, Prigožin je planirao da pokrene patriotski i konzervativni pokret koji bi na kraju evoluirao u političku stranku – ideju koju je javno demantovao.

Kao što je Tatjana Stanovaja napisala u članku za Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir, Prigožinove ambicije u političkoj areni mogu naštetiti njegovim odnosima sa Kremljom.

"Nadzornicima unutrašnje politike se ne sviđa njegova politička demagogija, njegovi napadi na zvanične institucije, niti pokušaji da troluju Putinov štab pretnjom da će formirati političku stranku, što bi bila glavobolja za sve u Kremlju", napisala je Stanovaja.

Želja Kremlja da stegne uzde Prigožinu viđena je u pokušaju da mu se oduzme pravo da regrutuje osuđenike koji, prema američkom Savetu za nacionalnu bezbednost, čine 80% Vagnerovih trupa. U intervjuu ruskim vojnim blogerima i državnim medijima ove nedelje, on je priznao da će nakon smanjenja broja Vagner grupa imati ograničeniju ulogu u ruskim ratnim naporima.

"Prigožinov jedini put je da postane političar, s obzirom na odgovornosti koje su mu dodeljene", rekao je Kolesnikov.

"Međutim, Putin ne želi da ga uvede u pravno polje, što bi značilo da ga ojača kao političara“, rekao je analitičar za DV.

"Sve dok je Vladimir Putin u stanju da suptilno kontroliše političke snage, on može da povuče Prigožina sa šahovske table u pravo vreme i vrati ga na njegovo uobičajeno mesto — u politiku podzemlja", rekao je Kolesnikov.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.