Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klima

  
Klima Šta mislite koliko može biti hladno u Rusiji? Ruska zima sigurno garantuje dovoljno snega i mraza...ali ne svugde. I ne traje večno. Ruska klima drastično varira, od hladne arktičke zime na dalekom severu, do pustinjskih vrućina koje prže, u nekim područjima u unutrašnjosti, na krajnjem jugu. Ipak, u velikom delu države postoje samo dva izrazita godišnja doba – zima i leto. Proleće i jesen su samo kratkotrajne vremenske promene između leta i zime.
Zime u evropskom delu Rusije nisu ni približno strašne kao što to mnogi mitovi govore. U Moskvi i Sankt Peterburgu prvi sneg obično padne krajem novembra i zadrži se do početka aprila. Prosečna zimska temperatura je oko -10°C. Nagli talasi hladnoće nisu neuobičajeni, ali se zimske hladnoće nadomeste izuzetnim letima. Sankt Peterburg obično uživa u 20-25°C, a Moskva se često kupa u znoju na najviših 35-37°C.
Dole na jugu, ruska prostrana stepa je vrela i sušna. Zime su kratke, ali hladne. U Volgogradu, vreme počinje koketirati sa tačkom smrzavanja najranije u novembru. Ali zato letovalište Soči na Crnom moru nadoknađuje...

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.