Kijev, dilema Istok ili Zapad

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev, dilema Istok ili Zapad

Opozicija u Ukrajini najavljuje nove proteste, dok Kijev najavljuje obnovu dijaloga sa Moskvom. Odluku Ukrajine da odloži potpisivanje SSP-a sa Evropskom unijom, Brisel tumači kao posledicu pritiska Rusije. Moskva, na drugoj strani, optužuje EU da ucenjuje Ukrajinu.

Ukrajinska opozicija najavila je nove prosteste sledeće nedelje, zbog odluke vlasti da odloži potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Evropskom unijom. Vlada u Kijevu, koja najavljuje obnovu dijaloga sa Rusijom, kaže da je odluku odložila u interesu nacionalne bezbednosti. Brisel je razočaran odlukom Kijeva, i smatra da je to posledica pritiska Rusije, koja se zalaže za Carinsku uniju bivših sovjetskih republika, dok Moskva optužuje Brisel da ucenjuje Kijev.

Istok ili Zapad, novo poglavlje u odnosima Ukrajine i Evropske unije, za sada je na ledu. Na ulicama prestonice i drugih gradova Ukrajine - novi protesti opozicije, jer je odloženo potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Uniji. Vlada kaže da je reč o odluci motivisanoj ekonomskim razlozima i da to ne menja razvojnu strategiju zemlje.

"Odluka o suspenziji potpisivanja Sporazuma sa Unijom je teška, ali jedina moguća, zbog ekonomskih problema Ukrajine. To je taktička odluka", kaže premijer Mikola Azarov.

Opozicija najavljuje nove proteste. Demonstranti ističu da u trenutku kada je Evropska unija spremna za Sporazum sa Ukrajinom, predsedniku Viktoru Janukoviču više niko ne veruje i ističu da im je Evropa potrebna.

Brisel je zatečen, ali ističe da to nije poraz politike istočnog partnerstva Unije.

Odluku bivše sovjetske republike, zapadni mediji ocenjuju kao političko obaranje ruku, u kome je pobedila Rusija - najveći trgovinski partner Ukrajine i njen glavni snabdevač gasa.

Moskva, koja želi Ukrajinu u Carinskoj uniji Rusije, Belorusije i Kazahstana, poručuje da želi ekonomske pregovore sa Unijom i Ukrajinom, ističući da to nije političko pitanje.

"Kada smo čuli da je Kijev obustavio, ne prekinuo, već obustavio potpisivanje Sporazuma sa Evropskom unijom i da će to preispitati, Unija je zapretila Ukrajini održavanjem masovnih protesta. To je pritisak, ucena", ocenjuje ruski predsednik Vladimir Putin.

Kremlj je ranije upozorio Kijev na gubitak trgovinskih povlastica, ako potpiše Sporazum sa Briselom. Ukrajina bi odustajanjem od ruskog tržišta, mogla da izgubi 35 milijardi evra, a usledilo bi i poskupljenje gasa. Dilemu Istok ili Zapad, Ukrajinci bi mogli da reše na izborima 2015. godine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.