KAKO SU SOVJETSKI PADOBRANCI NA PREPAD ZAUZELI PRAG 1968. Zašto Češka i danas ima fobiju od ruske vojske i specijalaca GRU!

Izvor: Kurir, 20.Apr.2021, 07:09

KAKO SU SOVJETSKI PADOBRANCI NA PREPAD ZAUZELI PRAG 1968. Zašto Češka i danas ima fobiju od ruske vojske i specijalaca GRU!

Istraga o otkrivanju dvojice ruskih obaveštajaca da su navodno bili umešani u eksploziju koja je raznela vojno skladište češke armije 2014. godine izazvalo je pravi diplomatki rat između Praga i Moskve koji se kako stvari stoje sve više zahuktava. Nije sve sve završilo na proterivanju diplomata, pa su vlasti u Pragu tražile od češkog prmijera da se ruska ambasada iseli i na tom mestu posadi cveće i drveće gde je pre sovjetske invazije 1968. bio park. Važna prekretnica u češko-ruskim odnosima bio je avgust 1968. kada su sovjetski padobranci na prepad zauzeli Prag u okviru vojne operacije "Dunav" sa kojom je diciplinovano čehoslovačko rukovostvo na čelu sa Aleksandrom Dubčekom koji je pokrenuo reforme, a koje su iznervirale Moskvu i dovele do stvaranja "Doktrine ograničenog suvereniteta". 

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.