Jeremić: Rusija najbliži partner

Izvor: B92, 16.Mar.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Rusija najbliži partner

Moskva -- Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Moskvi da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije.

On je na početku razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom izjavio da Srbija i Rusija imaju jednake poglede na događaje u svetu.

Jeremić je još rekao da mu je izuzetno veliko zadovoljstvo što će danas biti potpisan protokol o učešću Rusije u oslikavanju Hrama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetog Save u Beogradu.

Lavrov je najavio da će razgovor biti posvećan bilateralnim odnosima, međunarodnim odnosima i situaciji u regionu.

Jeremić i Lavrov sastali su se u rezidenciji Spiridinovka u Moskvi i konstatovali da se podudaraju stavovi dve zemlje o rešavanju kosovskog pitanja.

"Najveći izazov na Balkanu je Kosovo i on može biti rešen samo na bazi međunarodnog prava i rezolucije 1244 SB UN. Srbija i Rusija imaju punu podudarnost i jednakost stavova po tom i drugim pitanjima", istakao je Jeremić tokom zajedničke konferencije za medije.

Lavrov je potvrdio da je pozicija Rusije prema Kosovu nepromenjena i da bi problem trebalo rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine na bazi obostrano prihvatljivih rešenja.

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da će Rusija pružiti punu podršku Srbiji u nastojanju da inicira istragu pod okriljem UN o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Nadam se da će se naši zapadni partneri koji ne pokazuju entuzijazam za ovo pitanje predomisliti, jer je reč o ljudskim pravima za koje oni brinu. Nadam se da neće biti dvojnih standarda", kazao je Lavrov.

Po njegovom mišljenju, bilateralni i ekonomski odnosi između dve zemlje su u usponu.

Lavrov je najavio i realizaciju ruskog kredita za modernizaciju srpske železničke mreže, otvaranje zajedničkog humanitarnog centra u Nišu, kao i dalja ulaganja u energetski sektor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.