Izvor: Luftika.rs, 06.Jan.2017, 08:33 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jedete je danima, a ne znate ko je njen tvorac – Njeno visočanstvo ruska salata
Rusku salatu jedete već danima, a sigurno niste znali ko je njen tvorac i kako je ovo veličanstveno jelo nastalo. Nekada je ovaj recept bio strogo čuvana tajna, a danas je svi spremaju. Zovemo je ruska salata iako zapravo nema nikakve veze sa Rusijom.
A photo posted by Slavorum (@slavorum_org) on Dec 31, 2016 at 6:22am PST
Lusijen Olivije je tvorac ruske salate. On je bio Belgijanac koji je 1860-tih godina, držao jedan od najpoznatijih restorana u Moskvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << , “Ermitaž”, i bio je šef kuhinje.
U to vreme, njegova salata bila je veliki hit i mnogi ljudi su dolazili u restoran samo zbog nje. Recept je bio strogo čuvana tajna koju nikom nije odao do smrti. Salatu je spremao sam, uveče, i nikom nije dozvoljavao da mu uđe u kuhinju da ne bi otkrio tajnu.
Jedno veče, Olivije je morao da izađe usred spremanja salate zbog hitnog slučaja. Njegov asistent Ivan Ivanov iskoristio je to da uđe u kuhinju, i tom prilikom je popisao sve sastojke i odokativni proces izrade.
#ruskasalata #olivie #salad
A photo posted by Kristina Ugrinovska (@kristina_dxb_) on Jan 2, 2017 at 9:21am PST
Nakon Olivijeove smrti, Ivanov je prodao recept poznatim novinskim kućama, koje su objavljivanjem tajnog recepta Olivijeove salate proširile i popularisale ovaj mit.
Ipak, ljudi koji su probali originalnu Olivijeovu salatu u njegovom restoranu, tvrdili su da niko nije uspeo da je napravi tako ukusnu kao što je to mogao on.
A kakva je vaša #ruskasalata
A photo posted by Ljiljana Kravljanac (@kra.ljiljica) on Jul 14, 2016 at 8:39am PDT
Vremenom, ova salata se proširila iz Rusije i postala je popularna u većini Evropskih zemalja, na Bliskom istoku, pa čak i u nekim državama Južne Amerike.
U Slovenskim zemljama, ova salata je postala tradicionalni simbol Nove godine i služi se za stolom u svim porodicama.
Recept za pripremu ruske salate
Sastojci: Količina:
•sveže ili zamrznuto povrće (krompir, šargarepa, grašak) 500gr
•šunka 250gr
•kiseli krastavci 2 komada
•kuvana jaja 2 komada
•majonez 250gr
Postupak:Skuvati sveže ili zamrznuto povrće iseckano na sitne kockice (krompir, grašak, šargarepa).
Kada se povrće ohladi dodati sitno seckanu šunku, kisele krastavce iseckane na sitne komadice i tvrdo kuvana jaja.
Sjediniti smesu i dekorisati po zelji.
Više o receptima pročitajte ovde
Pogledaj vesti o: Moskva
Blorange je najnoviji hit u svetu frizeraja i zaljubljeni smo u njega
Izvor: Lepota i zdravlje, 06.Jan.2017
Tipične zimske boje za kosu mogu biti pomalo dosadne, ali otkrili smo jednu koja se polako, ali sigurno probija na tron popularnih nijansi. Hoće li blorange obeležiti samo zimske frizure ili ćemo je gledati čitave godine? A photo posted by Ashlee Hilton (@airbrushbyashleekate) on Dec 22, 2016...