JUŽNA AFRIKA U NEBRANOM GROŽĐU ZBOG PUTINA: Koji god potez da povuče, pogrešiće, Moskva odbacila sve alternativne opcije

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 22:41

JUŽNA AFRIKA U NEBRANOM GROŽĐU ZBOG PUTINA: Koji god potez da povuče, pogrešiće, Moskva odbacila sve alternativne opcije

Kao potpisnica sporazuma o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, Južna Afrika je dužna da uhapsi Putina na osnovu optužnice protiv ruskog lidera je u martu optužen za ratne zločine.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, želi da prisustvuje ekonomskom samitu u Južnoj Africi sledećeg meseca, a zemlja očajnički pokušava da ga ubedi da se skloni.

- Oni to rade kako bi izbegli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravne i diplomatske posledice međunarodne poternice za njegovim hapšenjem - rekao je zamenik predsednika Južne Afrike, Pol Mašatile.

Kao potpisnica sporazuma o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, Južna Afrika je dužna da uhapsi Putina na osnovu optužnice protiv ruskog lidera je u martu optužen za ratne zločine, uključujući otmicu dece iz Ukrajine.

Moskva je odbacila naredbu i vlasti Južne Afrike će verovatno prekršiti sporazum i neće uhapsiti Putina, ali su neke opozicione stranke, grupe za ljudska prava i pravni aktivisti rekli da bi trebalo da bude uhapšen i zapretili im da će to učiniti sami, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost za Samit BRIKS-a u Johanesburg.

Pošto je već odlučila da ne osudi Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, Južna Afrika se suočava sa mogućnošću daljeg zaoštravanja odnosa sa Zapadom, ako dozvoli Putinu da slobodno prisustvuje samitu BRIKS-a.

Putin još nije otputovao u zemlju koja je potpisnica sudske nagodbe od kada je za njim raspisana poternica.

Kremlj nije rekao da će Putin prisustvovati, a kratka pobuna Vagnerove privatne vojne grupe u Rusiji čini malo verovatnim da će otputovati nakon tako ozbiljne pretnje njegovoj vladavini.

Ali Rusija želi da Putin prisustvuje sastanku zajedno sa kineskim liderom, Si Đinpingom, i drugim predsednicima, rekao je zamenik južnoafričkog predsednika, Pol Mašatile, u intervjuu za News24, vodeću južnoafričku novinsku kuću. Svi lideri su pozvani na Samit pre nego što je protiv Putina podignuta optužnica, saopštila je Južna Afrika.

- To je velika dilema za nas. Naravno, ne možemo ga uhapsiti. To je skoro kao da pozovete svoje prijatelje u svoju kuću, a zatim ih uhapsite. Zato je njegovo odsustvo najbolje rešenje za nas. Rusi, međutim, nisu srećni. Žele da dođe - rekao je Mašatile.

Južnoafrički predsednik, Siril Ramafosa, zadužio je Mašatila da pronađe rešenje. Rusija je odbacila alternative, koje uključuju premeštanje samita u Kinu, održavanje virtuelnog samita ili da Rusiju predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rekao je Mašatile.

Ramafosa će sada pokušati da ubedi Putina da ne putuje u Južnu Afriku kada se sastanu na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu krajem ovog meseca, rekao je Mašatile.

- Sada smo odlučili da ovo pitanje prepustimo predsedniku, koji razgovara sa Putinom. Predsednik ide na samit Rusija-Afrika kasnije ovog meseca, tako da će nastaviti da razgovara. Želimo da mu pokažemo izazove sa kojima se suočavamo, jer mi smo deo Rimskog statuta i ne možemo da izađemo iz ovoga - rekao je Mašatile.

Južna Afrika ima istoriju po tom pitanju nakon što 2015. nije uhapsila tadašnjeg sudanskog predsednika, Omara al-Bašira, tokom posete Južnoj Africi kada ga je tražio Međunarodni krivični sud zbog navodnih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Omogućavanje Putinu da prisustvuje sastanku BRIKS-a bi dodatno opteretilo odnose Južne Afrike sa SAD i drugim ključnim zapadnim diplomatskim i trgovinskim partnerima.

Odnosi između SAD i Južne Afrike su već zategnuti nakon što su SAD optužile najrazvijeniju afričku zemlju da snabdeva Moskvu oružjem za njen rat u Ukrajini na ruskom teretnom brodu koji je u decembru posetio glavnu pomorsku bazu Južne Afrike u blizini Kejptauna.

Južna Afrika je negirala bilo kakvu transakciju oružja, ali je Ramafosa naredio istragu o poseti broda Lejdi R, koji je pod američkim sankcijama zbog navodnog transporta oružja Moskvi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.