Izvozna ekspanzija FAS-a

Izvor: Politika, 14.Feb.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvozna ekspanzija FAS-a

Prošle godine somborska fabrika isporučila oko 1,5 miliona akumulatora, od kojih 70 odsto van granica Srbije

Sombor – Fabrika akumulatora u Somboru (FAS) više od 70 odsto svojih proizvoda prošle godine plasirala je van granica Srbije, a snažnu izvoznu ekspanziju nastaviće i u 2010. FAS je već otvorio firmu u Milanu, uskoro bi trebalo bi da počnu rad predstavništva u Moskvi i Engleskoj, a planira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se i širenje tržišta na zemlje Južne Amerike – ističe generalni direktor Radovan Mijailović, kome je Klub privrednih novinara dodelio plaketu Menadžer godine”, upravo za rezultate u oblasti proizvodnje i izvoza.

Polovinom 2006. godine FAS je privatizovao šabački koncern „Farmakom MB”, koji je od tada u fabriku uložio više od 15 miliona evra. Najnovije investicije bile su u savremeniju kalcijum-kalcijum tehnologije, a investicioni trend biće nastavljen i u narednom periodu. U 2009. isporučeno je oko 1,5 miliona akumulatora, a zbog velike potražnje u poslednjem kvartalu u pogonima se radilo u tri smene, a mesečna proizvodnja dostizala je i do 250.000 jedinica.

– Naši proizvodi, a u paleti je čak 156 tipova akumulatora za sve vrste vozila, prisutni su na tržištima 50 zemalja u svetu. Izvozimo od Gvineje i Senegala do Sibira, i od Irske i Engleske do Irana. Od ukupnog izvoza, 36 odsto je u Evropsku uniju, jedna trećina ide na rusko tržište, a preostali deo u Afriku, države Bliskog istoka i bivše Jugoslavije. Na sva tržišta FAS isporučuje iste akumulatore, koji prethodno prolaze strogu kontrolu kvaliteta – kaže Mijailović.

Na domaćem tržištu somborska fabrika je lider, sa 80 odsto udela, dok se za ostatak bore oko 20 drugih robnih marki akumulatora. Ključna prednost FAS-a jeste što posluje u okviru koncerna „Farmakom MB”, koji proizvodi sve sirovine: olovo stiže iz sopstvenog rudnika u Zajači, pa je eliminisan uticaj berzanske promena cena, a kiselina i plastika za kutije su iz pogona u Šapcu. Poslovna politika „Farmakoma” upravo se temelji se na zaokruženom procesu proizvodnje.

– Dalji razvoj fabrika ići će u tri pravca: proizvodnja starterskih akumulatora za automobile i kamione, program trakcionih baterija i razvoj alternativnog programa. U ovoj godini planiramo proizvodnju trakcionih baterija za sve sisteme neprekidnih napajanja kao što su pošte, objekti za telekomunikacije, elektrodistribucije i računarski centri, koje bi u serijskoj proizvodnji trebalo da se pojave od polovine godine. Od alternativnog programa već je zaživala proizvodnja olovne sačme za lovačku municiju i pribor za pecanje. S velikim firmama iz Italije sklopljeni su ugovori o izvozu sačme od 1,2 do 9 milimetara u prečniku – naglašava Mijailović.

Fabrika u Somboru zapošljava oko 400 ljudi, a zbog povećanja proizvodnje najavljena su nova zapošljavanja. Poslednjih godina dobitnik je više priznanja, među kojima je i nagrada za najbolji robni brend.

M. Mijušković

[objavljeno: 15/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.