Izložba povodom 200 godina od rodjenja Gogolja

Izvor: S media, 02.Okt.2009, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom 200 godina od rodjenja Gogolja

Izložbom "Pronadjena duša Rusije", iz fonda Biblioteke strane književnosti "M.I. Rudomin" u Moskvi, koja je sinoć otvorena u Ruskom domu, obeleženo je 200 godina od rodjenja jednog od najvećih ruskih pisaca Nikolaja Gogolja.

Postavku čine panoi na kojima se nalaze fotografije slavnog pisca, skice i crteži, zatim tekstovi koje je sam napisao, ali i članci iz pera njegovih kritičara i savremenika.

Autorka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izložbe Tatjana Teoktistova kazala je Tanjugu da je kroz predstavljene panele želela da objasni Gogolja kao pisca, i suštinu njegovog bića.

Ona je istakla da je Gogolj bio iskren u svom stvaralaštvu i da ga to izdvaja iz mnoštva ostalih stvaralaca. Teoktistova smatra da svi koji žele da razumeju rušku književnost treba da pročitaju dela tog velikog pisca.

Ova izložba, koja će biti otvorena do 12. oktobra, pre Beograda je predstavljena u Budimpešti, a nakon toga će je videti žitelji Bugarske, Kazahstana i Jermenije.

Gogolj (1809-1852) je rodjen u Ukrajini. On je u svojim delima pokazivao duboko razumevanje i poštovanje za ljude, mentalitet, istoriju i kulturu Ukrajine i Rusije.

On je, hronološki, prvi u plejadi velikih ruskih realista, pisao je pripovetke, romane i komedije. U njegovim radovima je prisutan i uticaj prethodne epohe nacionalnog romantizma, a imao je veliki uticaj na kasnije ruske realiste.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.