Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 09.Sep.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz ruskih muzeja ukradeno na stotine hiljada eksponata

MOSKVA - Blizu 250.000 muzejskih predmeta ukradeno je ili nestalo u Rusiji, saopštilo je rusko ministarstvo kulture, objavljujući rezultate trogodišnje opsežne revizije.

"Širom Rusije nestalo je 242.000 eksponata", izjavila je za RIA Novosti Ljubov Molčanova, koja je u okviru ministarstva zadužena za muzeje.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova traga za oko 24.500 (ukradenih) predmeta, dok je 219.000 drugih nestalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iz nepoznatih ili nedokumentovanih razloga", dodala je ona. Ruski muzeji često kubure sa besparicom, korupcijom i slabim merama obezbeđenja. Ne retko se dešava, takođe, da se vladini i regionalni zvaničnici "posluže" u muzejskim kolekcijama, objasnila je Molčanova.

"Pojedini guverneri vole da kažu: dajte nam nešto iz muzeja", izjavila je ona.

Ministarstvo kulture je sprovelo reviziju u 1.881 muzeju širom Rusije, što predstavlja 97 odsto od ukupnog broja muzejskih institucija u zemlji.

Ova opsežna anketa započeta je 2007. godine nakon što je jednom proverom utvrđeno da u depoima slavnog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu nedostaju brojni vredni predmeti. Ruska policija je kasnije ustanovila da iza krađe 200 komada nakita stoji jedna od zaposlenih žena u muzeju. Deo nestalog nakita je pronađen na onlajn aukcijama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.