Istraga u SAD: Snouden bio u kontaktu s ruskim službama

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga u SAD: Snouden bio u kontaktu s ruskim službama

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden nastavio je da bude u kontaktu s ruskim obaveštajnim službama posle dolaska u Moskvu pre tri godine, navodi se u izveštaju o istrazi Kongresa SAD koji je danas objavljen.

Obaveštajni odbor Predstavničkog doma objavio je izveštaj koji, prema rečima predsednika odbora, daje "potpun opis zločina Edvarda Snoudena i nesmotrenog zanemarivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je pokazao prema nacionalnoj bezbednost SAD".

U retkom primeru saradnje republikanaca i demokrata, kongresmeni su kritikovali Snoudena koji je 2013. obelodanio napore vlade SAD da prati podatke o komunikacijama.

Snouden je posle toga pobegao u Hong Kong i potom u Rusiju kako bi izbegao američko pravosuđe.

Predsednik odbora Devin Nunes je rekao da će "bizi potrebno mnogo vreme da se ublaži šteta" koju je napravio Snouden.

Izveštaj je objavljen poštio su američke obaveštajne službe SAD optužile Rusiju da se mešala u predsedničke izbore. Snoudenove pristalice su tražile od predsednika Barka Obame da ga pomiluje pre nego što mu istekne mandat krajem januara, ali navodi iz kongresnog izveštaja, kao i optužbe da je Rusija hakovala mejove Demorkatske partije, verovatno će negativno uticati na izglede za pomilovanje.

U izveštaju se navodi izjava iz juna 2016. zamenika predsednika odbora za odbranu i bezbednost u ruskom parlamentu koji je rekao da je "Snoduen davao obaveštajne podatke" ruskoj vladi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.