Ilarion predložio konfederaciju

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilarion predložio konfederaciju

Beograd -- Mitropolit Ilarion prilikom prošlonedeljne posete Beogradu i Podgorici izneo ideju da se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da "konfederalni status" u SPC.

Kako je za list "Danas" preneto, visoki predstavnik Moskve pozvao se na politiku i praksu Ruske pravoslavne crkve nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada su formirane nove, nezavisne države, i kada su se javile tendencije slične onima koje sada imamo u Crnoj Gori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pravoslavne crkve u Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji i baltičkim zemljama, na primer, dobile su znatnu samostalnost, koju su – u formi autonomije – već posedovale pravoslavne ruske crkve u Japanu i Kini. U opisivanju ove situacije naročito je mesto imala Ukrajina, gde je nakon sticanja nezavisnosti došlo do raskola koji još nije prevaziđen, ali je Moskva dala samoupravne prerogative pravoslavnoj crkvi te zemlje.

Podvučeno je, međutim, da veća samostalnost nije značila i autokefalnost, jer su sve ove crkve ostale u sastavu Ruske pravoslavne crkve.

Mitropolit Ilarion, koji je drugi čovek Ruske crkve, upadljivo je isticao tokom posete da je u Srbiju i Crnu Goru stigao sa "blagoslovom patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila", što predlogu za razmišljanje nesumnjivo daje veći značaj.

Svojim je sagovornicima nove odnose ocenjivao da su "kanonski čvrsti ,ali pragmatični", slikovito ih predstavljajući kao "konfederalne".

Izvor lista "Danas" navodi da je na sastanku u Patrijaršiji – kojemu je pored patrijarha Irineja prisustvovao i ministar Vuk Jeremić sa svojim savetnikom Damjanom Krnjevićem – ideja ruskog mitropolita Ilariona primljena "više nego hladno". Možda bi tačnije bilo kazati da je izazvala konsternaciju, precizirao je sagovornik lista "Danas". O tome svedoči i zvanično saopštenje na sajtu SPC, u kojem se navode samo tehnički podaci o susretu.

U tekstu u listu "Danas" dodaje da je mitropolit Ilarion spretno kombinovao priču o konfederalizaciji sa stavovima koje je zastupao u Podgorici u razgovorima sa Vujanovićem i Lukšićem o tome da Ruska crkva u Crnoj Gori ne priznaje tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu, nego isključivo Mitropoliju crnogorsko-primorsku, kao deo SPC.

Štaviše, CPC je javno nazvao grupom samozvanaca koji će pre ili kasnije nestati sa scene, što je izazvalo burne reakcije u nekim krugovima, koje su suštinski sažete u "Pismu 112 intelektualaca". Ilarionova misija ocenjuje se u njemu kao neprihvatljiva za Crnu Goru i njene interese.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ilarion predložio konfederalni status za crkvu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2011

BEOGRAD -..Mitropolit Ilarion, šef diplomatije Ruske crkve, prilikom prošlonedeljne posete Beogradu i Podgorici izneo je ideju da se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da "konfederalni status" unutar Srpske pravoslavne crkve, saznaje Danas od pouzdanog izvora bliskog najvišim crkvenim krugovima...Kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.