Gostoprimstvo na vodi

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2011, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gostoprimstvo na vodi

29.11.2011. -

Dve stotine plovećih hotela biće izgrađeno u centru Moskve do 2016. godine. Prestoničke vlasti nameravaju da postavljaju hotele po splavovima, baržama i parobrodima duž obale Moskve-reke.

Po ocenama eksperata, na današnji dan ruska prestonica je snabdevena sa svega 30% hotela. A uzimajući u obzir činjenicu da su gradske vlasti postavile zadatak da u narednim godinama uvećaju priliv turista, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskvi je potrebno bar 300 hiljada hotelskih soba. Predloženo je da se ovaj deficit likvidira na originalan način – da se prave hoteli na reci Moskvi. Potencijal za razvoj je ovde ogroman. Jer dužina obalske linije prestoničke vodene arterije iznosi 185 kilometara. Moskovske obale treba da se koriste intenzivnije, smatra predsednik Ruskog saveza turističke industrije Sergej Špiljko.

Ploveći hoteli postoje u mnogim evropskim gradovima. Setite se barži na Seni, hotela na Dunavu, Rajni. U tom smislu takve mogućnosti u Moskvi postoje, pošto je vrlo veliki akvatorijum reke Moskve. Naravno, ne radi se o tome da se na sve strane postave splavovi, ali u izvesnoj meri ovakav prilaz omogućava da se stvore povoljni uslovi za smeštaj gostiju.

U prvoj fazi na vodi se planira izgradnja 50-60 hotela ekonomske klase. Pri čemu rečni hoteli će se upravo graditi. Osnovu će činiti betonska konsturkcija, slična temeljima višespratnica. Istina, ovaj temelj će se nalaziti na plovećoj površini. Radi toga se modernizuju barže i splavovi.

Pretpostavlja se da će svaki ploveći hotel imati od 60 do sto soba. Nivo raskoši odrediće već vlasnici. Kabine-sobe sa pogledom na glavne znamenitosti prestonice – Kremlj ili Hram Hrista Spasa, Novodevičji manastir ili Vorobjove gore moći će da primaju turiste čitave godine.

Osim hotela na reci Moskvi predviđena je izgradnja restorana i parkinga. Restorani na vodi već sada su vrlo popularni i biznis je spreman da razvija ovaj format. Arhitekte sa svoje strane konstatuju da će se narednih godina obale Moskve-reke promeniti. Na njima će se pojaviti jedinstvena, unikalna dela arhitekture i dizajna.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.