Goran Paskaljević dobitnik nagrade Sergej Bondarčuk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Paskaljević dobitnik nagrade "Sergej Bondarčuk"

BEOGRAD -

Priznati srpski reditelj Goran Paskaljević dobitnik je nagrade "Sergej Bondarčuk" za "doprinos filmskoj umetnosti u svetu", a nagrada će mu biti uručena sutra u Moskvi, u okviru "Sveslovenskog foruma", obavestio je reditelj Tanjug.

Pokrovitelj ove prestižne manifestacije, koja je počela Danom slovenske pismenosti, 23. maja, a završava se krajem juna, je predsednik Rusije Dimitrij Medvedev.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nagrada "Sveslovenskog foruma" za književnost pripala je Valentinu Rasputinu, za likovnu umetnost Sergeju Andrijaku, a Paskaljević je ove godine jedini stranac kome je dodeljeno priznanje. Prethodnih godina ovu nagradu su, između ostalih, dobili Teo Angleopulos, Anžej Vajda, Nikita Mihalkov.

Paskaljević je tim povodom izjavio Tanjugu da mu je velika čast i zadovoljstvo da primi nagradu "Sergej Bondarčuk" i "bude rame uz rame sa Valentinom Rasputinom", koga uz Solženjicina smatra najvećim savremenim ruskim piscem.

Srpski reditelj je pozvan da sledećeg dana po primanju nagrade, održi predavanje studentima filma na Univerzitetu u Moskvi, što mu, kako je rekao, predstavlja još veće zadovoljstvo od same nagrade.

Publika u Rusiji je dobro upoznata sa Paskaljevićevim filmovima, interesovanje studenata za njegov opus veoma je izraženo, o čemu svedoči činjenica da studentkinja Olesia Belokova radi doktorsku disertaciju na temu "Modernost u filmovima Gorana Paskaljevića".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.