Gazprom preti ukidanjem isporuka Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazprom preti ukidanjem isporuka Ukrajini

MOSKVA - Ruski Gazprom je pred novim sukobom sa Ukrajinom pošto je danas objavio da će od 1. januara prekinuti isporuke gasa susednoj zemlji zato što Kijev nije u stanju da ispuni svoje obaveze do kraja godine.

Zamenik generalnog direktora, Aleksander Medvedev rekao je novinarima u Moskvi da je Ukrajina platila samo 800 miliona dolara duga, koji prelazi dve milijarde dolara.

Gazprom će, rekao je on, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opomenuti svoje evropske klijente o riziku tranzita gasa preko teritorije Ukrajine povodom spora oko plaćanja.

Ruski monopolista naglašava da dugovi moraju da budu izmireni pre dogovora dveju država o snabdevanju i ceni gasa za 2009. godinu.

U Kijevu, predsednik Viktor Juščenko je rekao da je Ukrajina platila 800 miliona dolara i da će uskoro uplatiti još 200 miliona.

Ukrajina je suočena sa krupnim godišnjim povećanjima cene ruskog gasa. Za ovu godinu cena je određena na 179,50 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, znatno ispod one na tržištu EU.

Gazprom je zapretio da će za iduću godinu podići Ukrajini cenu gasa na 400 dolara ako obaveze ne budu ispunjene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gazprom preti ukidanjem isporuka Ukrajini

Izvor: EMportal, 18.Dec.2008

Ruski Gazprom je pred novim sukobom sa Ukrajinom pošto je objavio da će od 1. januara prekinuti isporuke gasa susednoj zemlji zato što Kijev nije u stanju da ispuni svoje obaveze do kraja godine.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.