Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2011, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijeva smrt se mora istražiti

22.10.2011. -

Takvu je izjavu dao ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu radio stanicama Glas Rusije, Radio Rusije i Eho Moskve. Razgovaralo se, između ostalog, o poslednjim dešavanjima u Libiji, situaciji u Siriji, sistemu evroPRO, statusu Kurilskih ostrva i ulasku Rusije u STO.

Poslednja deševanja u Libiji su glavna svetska vest. Upravo u intervjuu trima radio stanicama šef ruske spoljne politike prvi put je komentarisao Gadafijevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pogibiju. Njegova smrt nameće jedan niz pitanja i potrebna je međunarodna istraga.

„Međunarodno pravo glasi da u toku naoružanih sukoba, a u Libiji se radilo, i još uvek se radi upravo o naoružanom sukobu, važe međunarodna humanitarna pravila. Ova pravila su uvpšćena u Ženevske konvencije koje su usvojene krajem 40. godina i posle su dopunjavane različitim zapisnicima", podsetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima u ovim konvencijama se jasno govori da, čim je učesnik u naoružanom sukobu zarobljen, na njega se primenjuju određene procedure uključujući pružanje pomoći ukoliko je ranjen. „I nipošto se ne sme ubiti", istakao je ministar.

Sergej Lavrov je podsetio da je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev više puta izjavio da je Gadafi izgubio legitimnost. Ovaj stav Rusije je takođe upisan u odluku samita G8 u Dovilu u Francuskoj. Ali Gadafijeva smrt nameće neka pitanja.

„Način na koji je došlo do ove smrti svakako nameće ceo jedan niz pitanja", rekao je ministar.

Šef spoljne politike je istakao: „Primorani smo da se oslanjamo na činjenice međunarodnog prava – ne postoje drugi kriterijumi u međunarodnim poslovima."

S tim u vezi je rekao da je Gadafi trebalo da izađe pred međunarodni sud.

Lavrov takođe smatra da NATO avijacija, koja je bombardovala povorku pukovnikovih automobila, prekršila rezoluciju OUN.

„NATO snage imaju mandat da obezbeđuju režim bespilotne zone, dakle da ne dopuštaju da avioni vazdušnih snaga Libije poleću. Napad na kopnene ciljeve, uključujući Gadafijeve automobile, nije ni u kakvoj vezi sa bespilotnom zonom. Tako da nas zanima ocena ponašanja NATO-a s tačke gledišta međunarodnog prava".

Ministar inostarnih poslova je opomenuo Zapad da ne koristi iskustvo vojne operacije u Libiji u budućnosti: „Ne želimo da slični sukobi u budućnosti dobijaju takav oblik, kada je mešanje spoljnih snaga učinjeno uz grubo kršenje međunarodnog prava uključujući rezolucije Saveta bezbednosti. Zato sam duboko ubeđen da sve što se dogodilo mora da se temeljito istraži iz aspekta međunarodnog prava."

Lavrov je podsetio da je NATO na početku operacije u Libiji tvrdilo da je njen cilj „zaštita civila, a ne Gadafijeva likvidacija". Sada pak lideri zapadnih zemalja kažu da je cilj konačno postignut, iako Savet bezbednosti im nije postavio takav cilj (Gadafijevu likvidaciju)."

Pored toga, šef ruske spoljne politike je novinarima skrenuo pažnju na činjenicu da Gadafija nisu uhvatile podjedinice Prelaznog nacionalnog saveta Libije, već poluautonomni vojni odredi iz Misurate. To nameće pitanje „kako će se dalje odvijati situacija u Libiji?"

Rusija je zainteresovana da Libija bude mirna zemlja i da nova vlast „poštuje interese svih građana, bez obzira na njihovu versku, etničku, klansku i plemensku pripadnost", rekao je Lavrov.

Izvor: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Moskva,   Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sergej Lavrov odgovara na komplikovana pitanja

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2011

22.10.2011. -..Juče je skoro dva sata ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov odgovarao u direktnom programu radiostanica Glas Rusije, Eho Moskve i Radija Rusije na pitanja domaćih i stranih slušalaca. Da istaknemo da ih je stigao ogroman broj. Razume se, odgovori su dati samo na deo njih,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.