Sergej Lavrov odgovara na komplikovana pitanja

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2011, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Lavrov odgovara na komplikovana pitanja

22.10.2011. -

Juče je skoro dva sata ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov odgovarao u direktnom programu radiostanica Glas Rusije, Eho Moskve i Radija Rusije na pitanja domaćih i stranih slušalaca. Da istaknemo da ih je stigao ogroman broj. Razume se, odgovori su dati samo na deo njih, ali sva su se ona sklopila u jednu celinu i dala jasnu prestavu o ulozi Rusije u rešavanju aktualnih problema savremenosti, njenom stavu o ključnim pitanjima međunarodnog života.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Svetska vest o likvidaciji Moamera Gadafija najverovatnije je razorila prognoziranu tematiku i redosled pitanja za ministra inostranih poslova. Situacija u Libiji je izbila na prvo mesto. Sergej Lavrov je izneo zvaničnu tačku gledišta Rusije: nesumnjivo, Gadafi je izgubio svoju legitimnost odavno – to je jasno izjavio i predsednik RF, i bilo je rečeno u okviru kolektivnog dokumenta odobrenog od strane lidera država osmorke u Dovilu, ali to kako se desila Gadafijeva smrt izaziva čitav niz pitanja. Činjenice zahtevaju raspravu na osnovu međunarodnog prava.

Naši zapadni partneri na svakom ćošku izjavljuju: to kako je bila realizovana revolucija u Libiji predstavlja model za budućnost, pretpostavio je Sergej Lavrov. Ne želimo da se ubuduće konflikti oblače u takvu formu kada mešanje spoljnih sila grubo krši međunarodno pravo, uljkučujući Rezoluciju SB UN, posvećenu datom konkretnom slučaju. Što se tiče odnosa sa novom Libijom, Rusija će ih razvijati na osnovu dogovora i sporazuma koji su već sklopljeni. Nama su potvrdili da će libijsko rukovodstvo pratiti upravo logiku uzajamne koristi, podvukao je Sergej Lavrov.

Rusija je zabrinuta sitaucijom na evropskom gasnom tržištu. Nedavni pretresi u ofisima Gasproma su pod kontrolom predsednika i premijera, pošto je to ona sfera u kojoj se ispoljava odnos prema zemlji u sistemu međunarodnih odnosa, istakao je ministar.

Mi smo bliski partner EU, razvijamo energetsko partnerstvo, ali jednostarani koraci koje Evropska komisija preduzima i koji nisu uvek usaglašeni i podržani od strane zemalja članica EU, nas uznemiravaju, rekao je ministar inostranih poslova RF. Treći energetski paket, po njegovim rečima, sadrži direktne stavove koji protivreče obavezama zemalja čanica EU i Evropske komisije. U sporazumu o partnerstvu i saradnji sa EU postoji zabeležen stav da strane neće preduzimati dejstva na pogoršanju delatnosti biznisa na međusobnim teritorijama, pretpostavio je ministar inostranih poslova. Moskva ne bi želela da rešava sporna pitanja na sudu, ali računa na ravnopravni dijalog i takođe se nada da će pregovori između Ministarstva energetike RF i evropskog komesara za energetiku dati rezultat.

Govoreći o odnosima Rusije i SAD, Sergej Lavrov je istakao da je našim presednicima pošlo za rukom da izgrade konstrukciju saradnje, koja je stabiln aprema raznovrsnim pokušajima da je razore, uključujući dejstva povodom slučaja Magnitskog. Ali postoji sfera problema u kojima se radikalno razilazimo.

Imamo u pogledu PRO principijalno suprotne stavove. Kategorički ne prihvatamo pokušaje da se prave da nas ne razumeju. Odlično nas razumeju i kada govore: ne brinite se, to nije protiv vas, logično je reći – odlično, napišite to na papiru i dajte nam pravne garancije. Jer stvar je ozbiljna – vi do 2020. postavljate razgranatu infrastrukturu po čitavom evroatlantskom prostoru – sa severa do juga oko naših granica! I mi treba da shvatamo kako da postupamo u datoj situaciji sa vama, sa zemljama na čijim teritorijama, ne pitavši nikoga, čak ni NATO, razmeštate elemente svog američkog globalnog PRO, koji ćete nazivati NATO PRO.

Razgovor Sergeja Lavrova sa novinarima i slušaocima tri radiostanice napustio je okvire ranije planiranog vremena. Ako ćemo po tezama, razgovor se vodio i o položaju sunarodnika u inostranstvu, o problemima mešanih porodica, o odnosima Rusije prema Strazburškom sudu i spisku Magnitskog. Ali, najkraće i najoptimističnije je zvučala izjava ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova data na kraju – uvođenje bezviznog režima između Rusije i zemalja Šengenskog sporazuma pitanje je nekoliko meseci.

Izvor: Golos Rossii, foto: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Libija,   Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.