GLONAS s preciznošću do pet metara

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2011, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLONAS s preciznošću do pet metara

03.10.2011. -

Ruski kosmički navigacioni sistem Glonas od danas određuje lokaciju objekta na Zemlji sa preciznošću do 5 metara. To je postalo moguće posle uspešnog lansiranja 28. satelita Glonasa u orbitu.

Uređaj je startovao 3. oktobra u 00.15 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Pliseck na raketi-nosaču Sojuz u pomoć pogonskog bloka Fregata. Lansiranje se može nazvati probojnim – posle uvođenja uređaja u sistem u njemu će biti predviđen broj satelita, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rekao je za Glas Rusije predstavnik uprave pres-službe i informisanja Ministarstva odbrane RF za Kosmičke trupe pukovnik Aleksej Zolotuhin.

Sa kosmičkim uređajem uspostavljena je i održava se stabilna telemetrijska veza. Palubni sistemi satelita funkcionišu normalno. To je već drugo lansiranje satelita sa kosmodroma Pliseck. Prvi uređaj ruskog globalnog navigacionog sistema bio je lansiran 26. februara 2011. godine. Pre toga sva lansiranja sa kosmodroma Bajkonur su vršile rakete teške klase Proton.

Ranije je sistem određivao lokaciju objekta s tačnošću do 50 metara, pojašnjava dopisni član Akademije ruske kosmonautike Aleksandar Željeznjakov.

Dok sistem nije bio doveden do predviđene brojnosti, bile su moguće smetnje u prijemu signala. Neki regioni su ostajali neobuhvaćeni. Ove bele mrlje su sada izbrisane. I sada sistem počinje da radi u punom obimu.

Vrlo brzo satelitska navigacija će postati neodvojivi deo infrastrukture svake razvijene zemlje. Zato je Glonas tražen i potreban ne samo u Rusiji, već i u svetu. Ne treba zaboraviti da jedini 100% postavljeni navigacioni sistem – američki Dži-pi-es, ima niz nedostataka. Zbog osobenosti konstrukcije on ne radi previše dobro na severnim širinama i uopšte ne fukcioniše iznad Severnog pola. Ako se uzme u obzir da 45% teritorije Rusije leži iza polarnog kruga, Glonas je u stanju da osigura navigaciju na severnijim širinama, što joj je preko potrebno.

Danas su mnoge zemlje zainteresovane da koriste Glonas kao alternativu Dži-pi-esu, pošto smatraju da je nedopustivo biti potpuno zavistan od američkog sitema. Sporazumi o kroišćenju Glonasa već su sklopljeni sa Belorusijom, Indijom, Kazahstanom, Kanadom. Postoji nacrt sporazuma sa EU. Veliko interesovanje za sistem ispoljavaju zemlje Latinske Amerike i arapskog regiona. Između ostalog, eksperti smatraju da Dži-pi-es i Glonas nisu konkurenti, već da naprotiv dopunjuju jedan drugog. Uskoro korisnici mogu da se orijentišu na licu mesta uz pomoć kako američkog, tako i ruskog satelitskog navigacionog sistema. Na preciznost određenja lokacije objekata na Zemlji od jednog metra Glonas će, po proračunima, izaći za 3 godine.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.