G-20: Svetska privreda još slaba

Izvor: RTS, 20.Jul.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G-20: Svetska privreda još slaba

Zapošljavanje i privredni rast kratkoročni prioriteti za opšti ekonomski oporavak za svetsku privredu koja i dalje slaba, saglasili su se ministri finansija grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja na sastanku u Moskvi.

Ministri finansija grupe 20 privrednih sila sveta (G-20) složili su se posle sastanka u Moskvi da su zapošljavanje i privredni rast kratkoročni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prioriteti za opšti ekonomski oporavak koji je "krhak i neujednačen".

Budžetska disciplina radi smanjenja deficita mora da bude "uverljiva" i utvrđena "na srednji rok", piše u završnom saopštenju sa ministarskog sastanka.

Kako se ukazuje, svetska privreda je i dalje veoma slaba, a njen oporavak krhak i neujednačen.

Oni ističu da su se "složili da je naš kratkoročni prioritet da se povećaju zapošljavanje i privredni rast".

Ministri finansija bogatih i "rastućih zemalja" su u Moskvi od petka pripremali samit država G-20 u Sankt Peterburgu, septembra ove godine.

Oni su takođe objavili da "u potpunosti podržavaju" plan akcije međunarodne Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) protiv multinacionalnih kompanija koje izbegavaju plaćanje poreza.

OECD predlaže dvogodišnje sprovođenje plana, ali ministri G-20 su zatražili učešće u pripremi i rokove za redovne provere sprovođenja plana.

Ministri su se izjasnili i da promene u monetarnoj politici budu "pažljivo odmerene i jasno saopštene".

Razlog za taj stav je pokretanje velikog programa otkupa aktive Federalnih rezervi SAD što je izazvalo poremećaj na finansijskom tržištu "rastućih zemalja", kao što su Rusija i Brazil, koje zahtevaju da se G-20 pozabavi tim problemom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

G20: Prioriteti su jačanje zapošljavanja i rast

Izvor: Capital.ba, 20.Jul.2013

MOSKVA, Ministri finansija zemalja članica skupine G20 su zaključili danas u Moskvi da su radna mjesta i rast njihovi kratkoročni prioriteti dok traje krhka i neujednačena gospodarska obnova. „Budž etskadisciplina ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.