Francuski Mistral za rusku mornaricu

Izvor: RTS, 24.Jul.2010, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski "Mistral" za rusku mornaricu

Francuska će Rusiji izgraditi dva nosača helikoptera klase "Mistral" izjavio Nikola Sarkozi. Moskva planira kupovinu četiri takva broda kako bi povećala borbenu spremnost i mobilnost svoje mornarice.

Izvesno je da će Francuska graditi dva nosača helikoptera tipa "Mistral" za Rusiju, izjavio je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

"Napravićemo, sa našim ruskim prijateljima dva 'Mistrala'. Pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko ugovora još traju, ali odluka je donesena. To je sigurno", rekao je Sarkozi u obraćanju radnicima jednog brodogradilišta na zapadu Francuske.

Očekuje se da će sporazum o izgradnji dva broda biti sklopljen do kraja godine. Rusija planira kupovinu ukupno četiri nosača helikoptera tipa "Mistral" kako bi povećala borbenu spremnost i mobilnost svoje mornarice.

Pregovori Francuske i Rusije oko izgradnje i kupovine "Mistrala" ranije su bili zapali u ćorsokak zbog neslaganja oko razmene tehnologija, navela je agencija Rojters.

Ruske vlasti su navodile da bi, tokom rata s Gruzijom 2008. godine, vojni cilj postigle za 40 minuta, umesto za 26 sati, da su imale takve nosače helikoptera.

Brodovi nosači nosivosti 21.000 tona, dužine 210 metara i maksimalne brzine 18 čvorova, s posadom od 160 mornara mogu da pređu 20.000 milja.

Maksimalni kapacitet nosača je 450 mornara, čak 900 na kratkim relacijama i mogu da ponesu helikoptere i preko 40 tenkova ili drugih vozila kao teret.

Najava francuskog predsednika o prodaji ratnih brodova "Mistral", koji mogu da nose do 900 ljudi, helikoptere i drugo naoružanje i od kojih je svaki vredi od 400 - 500 miliona evra, izazvala uznemirenost Vašingtona i nekih istočnoevropskih članica NATO, navode agencije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.