Francuska crkvu u Nici dala Moskvi

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska crkvu u Nici dala Moskvi

Francuski sud doneo je odluku da je ruska država vlasnik Ruske pravoslavne saborne crkve u Nici, jedne od najlepših ruskih crkava van matice.

Sud je ocenio da je ruska država vlasnik u kontinuitetu crkve, da nije reč o ličnom vlasništvu ruskih careva i da udruženje koje se brine o njoj već 85 godina nema nikakvo pravo vlasništva. Reč je o asocijaciji potomaka takozvanih "Belih Rusa“, emigranata koji su napustili zemlju posle Ruske revolucije 1917. godine, podseća Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Rusko pravoslavno kulturno udruženje iz Nice koje koristi crkvu od 1923. godine se žali, iako je zakup na 99 godine, potpisan u januaru 1909. godine istekao 31. decembra 2007. Advokat udruženja Antoan Šaten je izjavio da je veoma iznenađen presudom i da asocijacija ne namerava da preda ključeve bez žalbe.

"Prvi put je jedna strana država postala vlasnik bogomolje u Francuskoj", dodao je advokat.

Potomci ruskih emigranata, sada uglavnom francuski državljani, održavali su pravoslavlje živim u Francuskoj i samo "šačica" njih od 57 ruskih crkava u Francuskoj je povezana sa Moskvom. Ostale imaju veze sa Vaseljenskom patrijaršijom u Istanbulu ili Ruskom pravoslavnom crkvom u Njujorku, navodi Rojters.

Crkva Svetog Nikole, koju još zovu Ruska crkva u Nici, jedno je od najposećanijih turističkih mesta na tom delu Azurne obale.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Francuski sud vratio Rusiji Sabornu crkvu u Nici

Izvor: SrbijaNet.rs, 20.Jan.2010

Francuski sud doneo je danas odluku da je ruska država vlasnik Ruske pravoslavne saborne crkve u Nici, jedne od najlepših van Rusije.  Francuski sud dao je Ruskoj federaciji potpuno vlasništvo nad zgradom, zemljištem i svim umetničkim delima koji se nalaze u Sabornoj

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.