Francuska: Žalimo zbog namere Rusije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2021, 11:28

Francuska: Žalimo zbog namere Rusije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu

Francuska žali zbog namere Ruske Federacije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu i nada se da će Moskva preispitati ovu odluku, rekao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije juče je najavilo pokretanje procedura za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je primetilo da je nakon povlačenja SAD-a iz Sporazuma ravnoteža interesa država učesnica postignuta zaključenjem ugovora bila znatno narušena, te da moskovski partneri u Sporazumu nisu podržali ruske predloge da se osigura njegova održivost u novim uslovima. „Francuska žali zbog saopštenja Ruske Federacije da namerava da u bliskoj budućnosti pokrene postupak za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu, koji je stub arhitekture kontrole konvencionalnog naoružanja i koji doprinosi miru i sigurnosti na našem kontinentu“, rekao je portparol francuskog ministarstva. „Nadamo se da će Ruska Federacija preispitati svoju odluku koja podriva sam ugovor i naše napore na izgradnji međusobnog poverenja i jačanju naše kolektivne bezbednosti“, rekao je on, prenose RIA Novosti. Predstavnik francuskog ministarstva spoljnih poslova istakao je da su nedavno sve države učesnice, uključujući i Rusku Federaciju, povodom Četvrte revizijske konferencije Sporazuma, potvrdile „svoje pridržavanje ovom dokumentu i punu primenu njegovih odredbi“. "Francuska je, zajedno sa nekoliko evropskih partnera, nedavno predložila produbljivanje ove razmene mišljenja o pitanjima vezanim za njegovu koje je pokrenula Ruska Federacija. Žao nam je što Ruska Federacija nije želela da učestvuje u ovom dijalogu i sada odlučila da se povuče iz ovog sporazuma" dodao je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Norveška „razočarana“ najavom Rusije o pokretanju procedura za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2021

Norveška je razočarana najavom Rusije o pokretanju procedura za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu i planira da sa ostalim učesnicima razgovara o mogućnosti očuvanja Sporazuma, izjavila je za RIA Novosti ministar spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide. Ministarstvo spoljnih poslova najavilo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.