Forumom privrednika počeli Dani Beograda u Moskvi

Izvor: BKTV News, 25.Maj.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forumom privrednika počeli Dani Beograda u Moskvi

Manifestacija Dani Beograda u Moskvi počela je danas okupljanjem privrednika dve zemlje u glavnom gradu Rusije, uz poruku da je ekonomska saradnja između dva grada na visokom nivou i poziv ruskim privrednicima da ulažu u Beograd i Srbiju.

Šef departmana za spoljne, ekonomske i međunarodne odnose u Vladi Moskve Sergej Čerjomin poručio je da odnosi dva grada ostaju dalje strateški važni za Moskvu.

“Nakon uvođenja sankcija EU nije ostalo puno prijatelja i zato >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se zahvaljujem na poštenom i hrabrom stavu Srbije, koja nije podržala politiku sankcija protiv Ruske Federacije”, rekao je Čerjomin na otvaranju Foruma “Razvoj poslovne saradnje Beograda i Moskve” koji je okupio 150 privrednika iz Srbije i Rusije.

Kako je rekao, postoji prisna saradnja između dva grada u oblasti ekonomije, ali i kad je reč o kulturnoj saradnju, pomoći u modernizaciji zdravstva, socijalnoj sferi.

Čerjomin je podvukao značaj ekonomske saradnje Srbije i Rusije, a pre svega ruskih kompanija i predueća koja su prisutna u Srbiji, poput, kako je rekao, RŽD koja radi na modernizaciji saobraćajne infrastrukture, Gasproma koji sa investicijama od oko tri milijarde evra ima najveću mrežu pumpi na Balkanu ili Sberbanke.

“Danas se Beograd veoma aktivno razvija i cilj nam je da razgovaramo o realizaciji budućih projekata, uz korišćenje moskovskih iskustava”, rekao je Čerjomin.

On je dodao da je tokom posete Beogradu, prilikom održavanja Dana Moskve u Beogradu, video da se u glavnom gradu Srbije realizuju veliki projekti, te da je Moskva spremna da svojim iskustvom pomogne u razvoju novih, budućih projekata, među kojima je i projekat izgradnje metroa.

“Nadam se da ćete odavde poneti nezaboravne uspomene, ali pre svega, želim da vaš boravak bude koristan u daljem razvoju naših ekonomskih odnosa”, poručio je Čerjomin.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je domaćine na ruskom jeziku i istakao da dva naroda i zemlje zaslužuju da se odnosi unapređuju, te da su Dani Beograda prava prililka da se saradnja dalje razvija.

Mali je podvukao da je Srbija u prethodne tri godine napravila orgoman preokret u privredi i ekonomiji, ali i u celoj zemlji, te da je zajhvaljujući Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću zemlja koja je bila na ivici bankrota danas broj jedan za investitore u ovom delu Evrope.

Navodeći da je Srbija članica CEFTA-e, da ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, uz posebne sporazume sa UAE i Kinom, kao i Preferencijalni status trgoviine sa zemljama EU, Mali je naznačio da to za ruske privrednike koji ulažu u našu zemlju, znači tržište od više od milijardu ljudi.

Beorgad je danas, dodao je Mali, grad sa rekordno smanjenom nezaposlenošću, a cilj nadležnih je da predstave projekte koje realizuje, kao i one koje namerava da sprovede - nove mostove, tunele, ali i metro.

“Želja nam je da to radimo sa prijateljima iz Moskve i nadam se da ćete naći interes da investirate u Beograd”, rekao je Mali.

On je dodao da Beograd jedini u regionu ima direktnu avioliniju za Njujork, a imaće i za Kinu, što pokazuje da smo važan “hub” u ovom delu Evrope.

“Zvezde ovog Foruma ne treba da budemo mi, već vi, privrednici, koji treba da nađete interes da ulažete u Srbiju. Beograd polako staje rame uz rame sa ostalim gradovima sveta, to ne bimso mogli bez ovakve saradnje. Beorgadu je to potrebno, ali i Moskva treba da zna da ima prijatelje i da je Beograd grad koji vas nikad neće izneveriti”, zaključio je Mali.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.