Film niških srednjoškolaca

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Sep.2015, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film niških srednjoškolaca

U okviru manifestacije Dani ruskog dečijeg filma u Nišu sa srednjoškolcima, koji uče ruski jezik, održana je i radionica dečijeg filmskog studija iz Moskve.

Po dvoje učenika iz tri niške i aleksinačke gimnazije osmislili su temu, izabrali glumce, montirali sami i nastao film "Gost" koji će, osim kod nas, biti prikazan i deci u Rusiji.

Neobični časovi, na kojima se vežbao ruski jezik, i, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kako kažu polaznici radionice, mnogo toga novog naučilo o postupku izrade filma.

"Nisam znao da je to toliko komplikovano, mislio sam da je jednostavnije, mi sad snimamo kratak film, međutim i za taj kratak film treba dosta rada i truda i evo već ceo dan snimamo", kaže Filip Nikolić.

Anđela Ris, učenica gimnazije Stevan Sremac izdvojila se od ostalih idejama pa je njoj dodeljena uloga reditelja.

"Bilo je mnogo ideja na početku, krenuli smo faktički niodčega, da bismo sada već imali jedan solidan film, za koji mogu da kažem da sam jako ponosna", kaže Anđela Ris.

"Tema je u stvari veza između ruske i srpske kulture kako mladi Rus kao turista dolazi u Niš i upoznaje grad", kaže Milica Đorđević.

"U delu kada se izgubio u gradu Rus se u Nišu verovatno nije dobro proveo, ali je posle sve bilo lepo, po mom mišljenju, zato što sam kao Rus video mnoge znamenitosti Niša", kaže Vukašin Tabaković.

Rediteljka Marija Sopova koja vodi dečiji studio u Moskvi kaže da je sa mladima uvek zadovoljstvo raditi.

"Zanimljivo je bilo raditi, veoma sam zadovoljna što su uspeli da kroz jednu, naizgled, običnu priču prikažu povezanost Rusije i Srbije", kaže Marija Sopova, Dečiji filmski studio Moskva.

Utisak ovih mladih ljudi je da iako njihovi vršnjaci često slušaju o vezama dva naroda mnogi o Rusiji ne znaju puno.

"U mom odeljenju konkretno samo ja učim ruski jezik i njima je sve to neobično i kada recimo nešto pričam na ruskom sve im je to novo i neobično, jer nemaju često prilike da se susreću sa ruskim", kaže Nemanja Timotijević.

Kratki film o ruskom mladiću koji dolazi u Niš moći će da vide srednjoškolci i u Srbiji i u Rusiji.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.