Filimonova: Zapad će od Beograda tražiti lojalnost

Izvor: Cafe.ba, 10.Mar.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filimonova: Zapad će od Beograda tražiti lojalnost

BEOGRAD - Zapadni faktor, koji pojačava agresivnu propagandnu retoriku i realnu vojnu prijetnju protiv Rusije, nesumnjivo će tražiti lojalnost od Srbije i pokušati da udalji Beograd od Moskve - smatra ruski analitičar Anja Filimonova.

"Zapad će tražiti lojalnu, da ne kažem potpuno potčinjenu poziciju i od Srbije, čiji je vladajući režim zauzeo kurs ka evrointegracijama", rekla je Filimonova, koja je saradnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Instituta za balkanistiku Ruske akademije nauka.

Ona ističe da je važno da se ne pokvare odnosi Rusije i Srbije usljed pritisaka izvana i da se ne dozvoli podizanje vještačkih barijera između ove dvije zemlje i naroda, dodajući da napredak u razvoju odnosa Srbije i Rusije odgovara raspoloženju ogromne većine Srba, a da se i ne govori o samoj Rusiji.

Kada je riječ o najavi  ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da će 18. marta, zajedno sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, boraviti u sjedištu NATO u Briselu povodom dogovora o Individualnom akcionom planu partnerstva /IPAP/, Filimonova ocjenjuje da taj plan partnerstva "predstavlja praktično članstvo u NATO".

"Logika NATO je jasna - pokušaj da udalji Srbiju od Rusije, u slučaju potpune kooperativnosti vlasti, čak i da je svrsta u redove strateških protivnika Rusije", rekla je Filimonova, glavni i odgovorni urednik internet-portala Fond strateške kulture na srpskom jeziku.

Ona je dodala da će za Srbiju to značiti dalje rušenje odbrambene sposobnosti zemlje i praktično likvidaciju sopstvene armije koja se pretvara u privjezak vojnih operacija NATO.

"Djelovanje Zapada  biće usmjereno upravo na postizanje tih ciljeva", rekla je Filimonova za "Danas".

Govoreći o značaju predstojećih zajedničkih vojnih vježbi Srbije i Rusije, Filimonova navodi da je to šansa za demonstraciju mogućnosti ruske tehnike, čiji su savremeni obrasci neprevaziđeni i da to može za Srbiju postati važan preventivni faktor na fonu mnogobrojnih izazova i prijetnji bezbjednosti na regionalnom nivou.

Ona je kao primjer navela "nezakonito stvaranje armije republike Kosovo, praktično armije velike Albanije, ako se ima u vidu vojni sporazum Prištine i Tirane iz jula 2013. godine".

Filimonova ističe da zemlja čije je rukovodstvo "dozvolilo sebi raskoš da ne shvata suštinu i smisao zapadne politike, odustajući od nezavisnosti, plaća to gubitkom teritorije, resursa, ekonomskog potencijala, urušavanjem suvereniteta zemlje, sa prijetnjom njenom potpunom nestajanju, iznuđenom gubitkom tradicionalnih saveznika".

Ona smatra da je za elementarno preživljavanje Srbije u budućnosti potrebno položiti temelje već sada, a da upravo saradnja sa Rusijom može da postane ozbiljan i ubjedljiv argument u razgovoru sa zapadnim partnerima Srbije, što će nesumnjivo ojačati njene pozicije i autoritet.

"Posebno će se, u punoj mjeri, iskoristiti mogućnosti koje su se pojavile u energetskom sektoru, bez obzira na odustajanje od `Južnog toka`, kao i u oblasti vojno-tehničke saradnje, ali i u svim drugim oblastima, od ekonomske do kulturne. Potencijal bilateralne saradnje je neiscrpan", kaže Filimonova.

Filimonova smatra da Srbija kao predsjedavajući OEBS-om treba da zauzme nepristrasnu poziciju i omogući mirno regulisanje krize, a za to je potrebna časna i otvorena istraga svih zločina, uključujući i tragedije na Majdanu, Odesi, Marijupolju, tragediju sa malezijskim "boingom".

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.