Filharmonija i Radulović otvaraju sezonu u sali Čajkovski

Izvor: RTS, 01.Sep.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filharmonija i Radulović otvaraju sezonu u sali "Čajkovski"

Beogradska filharmonija uz dirigenta Danijela Rajskina i violinistu Nemanju Radulovića otvoriće ovogodišnju sezonu koncertne sale "Čajkovski" u Moskvi. Dela Hačaturjana, Korsakova i Dvoržaka, koje će izvesti 6. septembra u Moskvi, domaća publika moći će da čuje u petak i u subotu u Kolarčevoj zadužbini.
"Kao da se spremamo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << idemo na Mesec", rekao je danas brojnim novinarima dirigent Rajskin pred prvu zajedničku probu s Nemanjom Radulovićem. Njemu je Rusija otadžbina, a Nemanja će tamo prvi put nastupiti.

U moskovskoj sali "Čajkovski", gde se održavaju i eminentna takmičenja, i u kojoj je oko 300 koncerata godišnje, nastupali su brojni iskusni i slavni izvođači. Zato je i rizik, ali i zadovoljstvo svirati dela njihovih kompozitora pred publikom istančanog ukusa.
"Beogradska filharmonija ima dugu tradiciju i dobro je povezana i sa ruskom kulturom, tako da mislim da joj je zapravo lakše da izvodi rusku muziku u Rusiji nego da izvodimo dela Bruknera, Malera ili Bramsa. U suštini, mislim da je sve ovo pre čast nego pritisak", poručuje Rajskin.
Sala "Čajkovski", možda i najznačajnija u Rusiji, ima 1.500 mesta.
"Moj cilj je da publici napravimo lep koncert i da oni uživaju, a kako će to videti kritičari, da li imaju neka svoja ubeđenja, to ćemo videti", smatra Radulović.
Posle turneje po Sjedinjenim Državama pre dve godine, nastup Beogradske filharmonije u Moskvi, novi je iskorak u građenju internacionalne karijere.
Beogradska filharmonija imala je u vreme svog tzv. zlatnog doba dve turneje po tadašnjem SSSR-u 1963. i 1978. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.