„Eskadroni smrti” za Avganistan

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Eskadroni smrti” za Avganistan

Borba Amerikanaca protiv proizvodnje droge u zemlji talibana završila se neuspehom

U borbi protiv avganistanske droge SAD spremaju nove „eskadrone smrti” koji bi bili stacionirani u nekim državama centralne Azije, ali u Moskvi i Pekingu pozivaju na oprez.

Rusi i Kinezi pamte da su sličan program Amerikanci 1970–1990. primenili u Centralnoj Americi, a da se obuka tamošnjih policajaca za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << narkotika pretvorila u desetogodišnje građanske ratove.

Kako je proizvodnja droge rasla proporcionalno uplitanju SAD, pitanje je da li će se slični scenario ponoviti i na području centralne Azije. Ili iza svega stoje drugačiji planovi?

Georgij Borodin, iz moskovskog Instituta za spoljnopolitička istraživanja i inicijative, smatra da SAD – pod maskom borbe protiv narkotika – nastoje da ojačaju svoj uticaj na strukture moći u državama regiona.

Još decembra 2009. stvoren je regionalni informativni koordinacioni centar za borbu protiv narko-trafikinga (CACI) čije su članice Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenija, Uzbekistan i Rusija. Pakistan i Avganistan imaju status posmatrača.

Centar, u čijem članstvu indikativno nema Irana i Kine, osnovan je novcem članica NATO-a.

Sumnje u pravu nameru javljaju se zbog činjenice da se delovanje ove organizacije svodi na akcije u zemljama preko čijih teritorija se transportuje avganistanski heroin, a ne na teritoriji države proizvođača.

Prema podacima UN, Avganistan je najveći svetski proizvođač opijuma iz koga se dobija heroin, a godišnje se uz sve napore država CACI-ja uništi jedva tri procenta zasada maka.

Akcije u kojima su Amerikanci nastojali da unište proizvodnju narkotika u Avganistanu doživele su potpuni neuspeh. Svrgavanje talibana, osiromašenje lokalnog stanovništva i pretvaranje zemlje u poprište haosa, samo su doprineli da se seljaci okrenu proizvodnji onih zasada koji daju brzu i sigurnu zaradu.

Mnogi sumnjaju da je rešenje problema u presecanju postojećih puteva transporta narkotika.

„Borićemo se sa simptomima, a ne sa bolešću”, ocenio je nedavno u Beču ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sa druge strane, SAD već sarađuju sa međunarodnim bezbednosnim organizacijama na području centralne Azije i postavlja se pitanje zašto bi sada stvarale neku vrstu paralelnih institucija. „Zajedničke akcije u tom smislu, u okvirima saradnje između NATO-a i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, moguće su i dobrodošle“, smatraju ruski eksperti, ali dodaju da bi to značilo i podelu uticaja u regionu.

Treba imati na umu da SAD nisu veliki potrošač avganistanskog heroina. Najveću zaradu na američkom tržištu donosi kokain koji se proizvodi na zapadnoj hemisferi.

Amerikanci očigledno nemaju mnogo volje da se bore sa narko-proizvođačima u Avganistanu. Uništavanje velikih plantaža izazvalo je ogorčenje lokalnog stanovništva i dodatno doprinosilo otporu prema prisustvu stranaca.

Prema podacima UN sa početka ove godine, oko 90 procenata svetskog opijuma proizvodi se u Avganistanu, a veličina zasada na kojima se gaji mak porasla je u 2011. u odnosu na 2010. za sedam procenata. Produkcija opijuma je u istom periodu povećana za 61 odsto i donela je avganistanskim farmerima zaradu od 1,4 milijarde dolara.

Slobodan Samardžija

-----------------------------------------------------------

Put droge u Evropu

Prema podacima Uprave UN za narkotike i kriminal, avganistanska droga se u Evropu transportuje uglavnom preko Irana (50 odsto), Pakistana (35) i država centralne Azije (15).

objavljeno: 27.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.