Epilog tuče diplomate SAD i Rusa - proterane diplomate

Izvor: B92, 08.Jul.2016, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epilog tuče diplomate SAD i Rusa - proterane diplomate

Vašington -- SAD su proterale dva ruska zvaničnika posle napada u junu u Moskvi gde je policajac napao jednog američkog diplomatu, saopštio je Stejt department.

"SAD su 17. juna proterale dva ruska zvaničnika iz zemlje kao odgovor za napad" u Moskvi, izjavio je portparol američkog Ministarstva inostranih poslova Džon Kirbi.

Ta izjava dolazi pošto su se SAD žalile Rusije zbog povećane kampanje zastrašivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkih diplomata i njihovih porodica u Moskvi.

Kirbi je rekao da je ruski policajac 6. juna napao američkog diplomatu koji je ulazio u kompleks ambasade SAD u Moskvi. Napad je usledio jer diplomata nije hteo da pokaže dokumente.

"Ta akcija je neopravdana i ugrozila je našeg zaposlenog. To što je Rusija navela da je štitila ambasadu od ulaska neidentifikovane osobe prosto je pogrešno", rekao je Kirbi.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova demantovalo je napad.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova iznela je drugačiju verziju događaja.

Ona je rekla da je tog jutra iz taksija ispred ambasade SAD istrčao nepoznati čovek sa šeširom nakrivljenim preko lica i pokušao da uđe u kompleks, a da je policajac na dužnosti želeo da ga identifikuje kako bi ustanovio da ne ugrožava diplomatsko predstavništvo.

Odnosi Moskve i Vašingtona dospeli su na najniži nivo od okončanja Hladnog rata zbog ruske aneksije Krima 2014. i podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerika proterala dva ruska zvaničnika

Izvor: N1 televizija, 08.Jul.2016

SAD su proterale dva ruska zvaničnika kao odgovor na to što je jedan ruski policajac u Moskvi napao američkog diplomatu, saopštio je Stejt department..."SAD su 17. juna proterale dva ruska zvaničnika iz zemlje kao odgovor za napad" u Moskvi, izjavio je portparol američkog Ministarstva inostranih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.