Eksplozija na moskovskom aerodromu, 31 mrtav

Izvor: Politika, 24.Jan.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija na moskovskom aerodromu, 31 mrtav

Najmanje 31 osoba je poginula, a više od 100 je povređeno u samoubilačkom bombaškom napadu na moskovskom aerodromu „Domodedovo”, javili su ruski mediji.

Informacije o broju žrtava su za sada kontradiktorne, s obzirom da agencija Itar-Tas navodi da je poginulo 23 ljudi, a da je najmanje 130 povređeno.

Očevici kažu da je zgrada aerodroma ispunjena dimom, a neimenovani ruski zvaničnik izjavio je da je reč o terorističkom delu.

Policija je saopštila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je istraga o nesreći u toku.

Eksplozija se dogodila u 16:32 po moskovskom vremenu (14:32 po centralnoevropskom), na ulasku u terminal za međunarodne dolaske.

-------------------------------------------------------------------

Nezvanični izvori: napad izvršio terorista-samoubica

Današnji napad bombom na moskovskom aerodromu Domodedovo izvršio je terorista-samoubica, navodi agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore u istražnim organima na mestu napada.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Rusije, poginula je 31 osoba, a oko 130 je ranjeno, od kojih 20 teško.

Bomba je bila jačine između pet i deset kilograma tri-nitro-toluola (TNT) i bila je napunjena metalnim predmetima, naveli su ti izvori.

Ruski mediji navode da je to jedna od najjačih eksplozija koja se dogodila u moskovskom transportu.

Taj izvor je kazao da je terorista ušao u salu za dolaske međunarodnih letova, u vreme velike gužve.

Predstavnik istražnog komiteta Državnog tužilaštva saopštio je da je podignuta krivična prijava za terorizam.

Mere bezbednosti su pojačane na drugim moskovskim aerodromima - Šeremetjevo i Vnukovo.

Interfaks navodi, pozivajući se na moskovsku policiju, da je bezbednost povećana i u gradu Moskvi, na javnim mestima, a pre svega u transportu.

-------------------------------------------------------------------

Ambasadorka Kurjak: Nema žrtava iz Srbije

Ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je danas Tanjugu da je, prema prvim izveštajima o nesreći koja se dogodila na aerodromu „Domodedovo” 31 lice izgubilo život, i da među njima nema srpskih državljana.

Ambasadorka je naglasila da sa aerodroma „Domodedovo” ne lete avioni „Jata” kao ni „Aeroflota” ka Beogradu i obratno i da , zasad, nema informacija o eventualnim žrtvama državljana Srbije.

Ambasadorka je rekla, da se na žalost, očekuje da broj žrtava bude daleko veći jer je aerodrom dosta daleko od grada, više od 40 kilometara i pošto je najveći špic u saobraćaju, kola hitne pomoći i policijska kola ne mogu da prođu do mesta nesreće.

Prema preliminarnim informacijama, eksploziju je izvela žena samoubica,a druge informacije ukazuju da se eksplozija dogodila u prtljagu koji je stigao iz Hurgade, iz Egipta.

--------------------------------------------------------------------

Dragišić: Problem probijanja bezbednosnih procedura

Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je da tragičan događaj na aerodromu u Moskvi pokazuje da niko na svetu nije bezbedan od terorizma, ali da ukazuje i na zabrinjavajući problem „probijanja bezbednosnih procedura”.

„U svakom slučaju ovo je dokaz da se teroristička kampanja nastavlja i da niko na svetu, koliko god to zvučalo kao floskula, nažalost istina nije bezbedan od terorizma”, rekao je Dragišić Tanjugu.

On je istakao da sa stručne strane izaziva pažnju lokacija na kojoj je došlo do eksplozije, dodajući da je, prema prvim informacijama ruskih medija, do toga došlo u prostoriji za prijem prtljaga.

Ruski mediji su javili da je najmanje 31 osoba poginula, a više od 100 povređeno u samoubilačkom bombaškom napadu na moskovskom aerodromu „Domodedovo”.

Predsednik Dmitrij Medvedev je naložio da se formira specijalna istražna grupa koja će ispitati ovaj teroristički slučaj, i naredio da se na svim aerodromima i želežničkim stanicama uvedu specijalne mere bezbednosti, javio je Itar-Tas.

Informacije o broju žrtava za sada nisu potpune, s obzirom na to da agencija Itar-Tas navodi da je poginulo 23 ljudi, a da je najmanje 130 povređeno.

Očevici kažu da je zgrada aerodroma ispunjena dimom, policija je saopštila da je istraga o nesreći u toku, a neimenovani ruski zvaničnik izjavio je da je reč o terorističkom delu.

Eksplozija se dogodila u 16.32 sati po moskovskom vremenu (14.32 po centralnoevropskom), na ulasku u terminal za međunarodne dolaske.

Dragišić navodi da je nejasno da li je do eksplozije došlo u prostooriji za čekiranje, „znači gde je predavan prtljag, ili je u pitanju sala u kojoj su putnici koji su doputovali primali prtljag”.

Prema njegovim rečima, ukoliko se radi o bombašu samoubici, pitanje je kako je sa eksplozivom došao na aerodrom, a ako je reč o bombi postavlja se pitanje kako to da nije otkrivena, jer se u oba slučaja primenjuju stroge bezbednosne procedure.

„Dakle, i jedan i drugi scenario jako zabrinjavaju, jer pokazuju da ni najrigoroznije procedure, koje se primenjuju u putničkom vazdušnom saobraćaju mogu biti probijene i da može doći do ovako tragičnih posledica”, zaključio je on.

------------------------------------------------------------------------------

NATO osuđuje samoubilački napad na moskovski aerodrom

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da je „šokiran” današnjim samoubilačkim napadom na moskovski aerodrom Domodedovo i naglasio da je Alijansa zajedno sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

U današnjem napadu na moskovski aerodrom prema najnovijim podacima ruskih zvaničnika poginulo je 35 osoba a njih 46 je povređeno.

„Radi se o zajedničkoj pretnji i treba ujedinjeno da se suprotstavimo. NATO izražava svoju solidarnost sa ruskim narodom i ruskom vladom”, rekao je Rasmusen u saopštenju izdatom dva i po sata posle napada.

„Šokiran sam terorističkim napadom na najposećeniji moskovski aerodrom. Energično osuđujem taj užasni čin”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

„Mi smo zajedno u toj borbi. Zato treba da pojačamo našu saradnju i našu borbu protiv terorizma u okviru Saveta NATO-Rusija”, rekao je Rasmusen.

--------------------------------------------------------------------

Veliki broj terorističkih napada u Rusiji poslednjih godina

Teroristički napad koji se danas dogodio na aerodromu u Moskvi, u kojem je poginula najmanje 31 osoba, samo je jedan u nizu takvih napada u Rusiji, od kojih su mnogi u glavnom gradu Rusije.

Natragičniji događaj ove vrste bio je u Beslanu, gradu 50 kilometara severno od Vladikavkaza, početkom septembra 2004. godine, kada su prilikom terorističke opsade škole poginule 344 osobe, od kojih 186 dece.

U upadu terorista u pozorište Duborvka u Moskvi, oktobra 2002. godine, ubijeno je više od 130 ljudi.

U septembru 1999. godine, kada je u eksploziji bombe uništena osmospratnica, poginulo je 118 ljudi, a samo četiri dana ranije, takođe, u eksplolziji u stambenoj zgradi, poginule su 94 osobe, a više od 200 je povređeno.

U avgustu 2004. godine, teroristkinja-samoubica na metro stanici „Rišskaja” u Moskvi aktivirala je bombu od koje je poginulo 10 ljudi, a oko 50 ranjeno.

Iste godine, početkom februara, u trenutku kada se jedan od vagona kretao između dve stanice metroa, terorista samoubica je aktivirao eksploziv, od koga je poginulo 40 ljudi, a 134 je ranjeno.

U terorističkim napadima, izvedenim u martu prošle godine u Moskvi na metro stanicama „Lubjanka” i „Park kulture” poginule su 34 osobe, a 37 je ranjeno, a napad je delo dve žene teroristkinje samoubice.

Godine 1999. u Alaniji, glavnom gradu Republike Osetije, u terorističkim napadima poginule su 62 osobe, a u istom gradu 2010. poginulo je 18, a povređeno preko 100 osoba.

------------------------------------------------------------------------------

Medvedev uveo pojačane mere bezbednosti, odložio put u Davos

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev naredio je da se na svim aerodromima i želežničkim stanicama uvedu specijalne mere bezbednosti nakon današnjeg napada na najprometnijem moskovskom aerodromu Domodedovo u kojem je poginula 31 osoba, a povređeno 130 putnika.

Medvedev, koji je ovaj napad, za koji se pretpostavlja da je delo bombaša samoubice, nazvao terorističkim, takođe je naložio da se formira specijalna istražna grupa koja će ispitati ovaj slučaj, javio je Itar-Tas.

„Ono što se dogodilo pokazuje da se svi zakoni ne sprovode kako treba na pojedinim mestima”, kazao je Medvedev, koji je odložio put na forum u Davosu nakon vesti o napadu.

Ruski predsednik je, takođe, poručio da će nalogodavci biti uhvaćeni i kažnjeni.

Prema pojedinim izveštajima, bombaš-samoubica je u holu za međunarodne dolaske aktivirao eksploziv koji je, kako se procenjuje, jačine pet kilograma TNT-a, dok policija pretpostavlja da bi iza napada moglo da stoji i više osoba.

Neki očevici tvrde da su se na prometnom aerodromu dogodile dve eksplozije, dok Nacionalna antiteroristička komisija i Federalna bezbednosna služba to za sada ne mogu da potvrde.

Itar-Tas navodi da se eksplozija dogodila u prostoru za podizanje prtljaga, a policija pretpostavlja da je eksploziv bio sakriven u prtljagu.

Prema raspoloživim informacijama eksplozija se dogodila u 16,32 minuta po moskovskom vremenu, a izveštač ruske novinske agencije RIA i svedoci kažu da je zgrada aerodroma obavijena gustim dimom.

„Izlazili smo iz zone za dolaske i išli ka automobilu kada je ođeknula strahovita eksplozija. Kolega i ja smo se pogledali, a ja sam rekao - Isuse ovo zvuči kao automobil bomba ili nešto slično, jer je prasak bio toliko jak da nas je bukvalno potresao. Posle nekoliko sekundi ljudi su počeli da istravaju iz terminala, neki su bili povređeni, okrvavljeni. Svi su bili u šoku, u panici”, izjavio je za BBC Britanac Mark Grin koji se zatekao ispred aerodroma u trenutku eksplozije.

U prostoru u kom se dogodila eksplozija, blizu jednog restorana, u to vreme bili su putnici sa oko 20 međunarodnih letova na aerodromu, koji se nalazi 40 kilometara jugoistočno od Moskve. Na lice mesta poslato je više desetina ekipa hitne pomoći.

Moskovsko međuregionalno istražno odeljenje za saobraćaj Ruske istražne komisije otvorilo je krivičnu istragu o ovom slučaju po optužbama za terorizam.

Prema rečima istražnog sudije, reč je o terorističkom napadu, dok izveštaji koji navode da je napad izvršio bombaš samoubica za sada nisu zvanično potvrđeni.

------------------------------------------------------------------------------

Jat i Aeroflot iz Beograda ne lete na Domodedovo

Srpska aviokompanija Jat ervjez i ruski Aeroflot na liniji Beograd-Moskva ne sleću na aerodrom Domodedovo, rečeno je danas agenciji Beta na beogradskom aerdoromu „Nikola Tesla”.

Prema informacijama zvaničnika beogradskog aerodroma, te dve kompanije na letu iz Beograda u Moskvu sleću na aerodrom Šeremetjevo dva.

Na moskovskom aerodromu Domodedovo, udaljenom oko 80 kilometara od grada, danas je došlo do eksplozije u sali za dolaske u kojoj je najmanje 31 osoba je poginula, a oko 130 je ranjeno.

Aerodrom Domodedovo godišnje usluži oko 22,5 miliona putnika, a oko 60 odsto letova su letovi evropskih aviokompanija.

--------------------------------------------------------------------------------

Dačić izrazio saučešće povodom terorističkog akta

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je danas, povodom terorističkog akta u Moskvi, izraze najdubljeg saučešća ministru za vanredne situacije Ruske federacije Sergeju Šojgu i ruskom narodu.

Dačić je naveo da „srpski narod izražava veliko žaljenje i solidarnost bratskom ruskom narodu zbog stradanja nevinih ljudi u terorističkom aktu”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

„Iskazujemo podršku svim državnim organima Ruske Federacije u pronalaženju odgovornih za ovaj teroristički napad i uopšte u borbi protiv terorizma, kao najvećeg zla današnjice”, naveo je Dačić.

Najmanje 31 osoba je poginula, a više od 100 je povređeno u bombaškom napadu na moskovskom aerodromu „Domodedovo”, javili su ruski mediji.

Tanjug/Beta-AFP

objavljeno: 24.01.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Više od 30 mrtvih u eksploziji na aerodromu

Izvor: Večernje novosti, 24.Jan.2011

Više od 130 ljudi povređeno je u eksploziji na aerodromu Domodedovo, u terorističkom napadu, koji se dogodio oko 14.30 časova. Medvedev: Počinioci napada će biti kažnjeni

Nastavak na Večernje novosti...

Pogledajte snimke: Haos na moskovskom aerodromu posle eksplozije

Izvor: Blic, 24.Jan.2011

Na snimcima možete videti tragične posledice i haos koji je nastao posle snažne eksplozije na najvećem moskovskom aerodromu Domodedovo, kada je život izgubilo najmanje 35 osoba. ..Na prvom snimku se mogu videti putnici i osoblje aerodroma koji pokušavaju da prođu kroz gusti dim. Mogu se videti...

Nastavak na Blic...

PREGLED NAJVEĆIH TERORISTIČKIH NAPADA U RUSIJI OD 1999.

Izvor: Kurir, 24.Jan.2011

MOSKVA - Poslednjih godina bilo je više terorističkih napada u Rusiji čija su meta bili civili. Stav vodećih ljudi Ruske Federacije, predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva uvek je bio jasan - sa teroristima nema pregovora...- 1999 - 13. septembar: 118 osoba je poginulo u bombaškom...

Nastavak na Kurir...

Samoubilački napad na aerodromu u Moskvi

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 25.Jan.2011, 00:56

Ubijena najmanje 31 osoba Najmanje 31 osoba danas je poginula, a više od 100 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu na moskovskom međunarodnom aerodromu Domodedovo, najvećem u Rusiji, prenose agencije. .Detonacija se dogodila u odjeljenju za preuzimanje prtljaga, odakle je pokuljao dim, dok...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Moskva pomaže nastradalim u terorističkom napadu

Izvor: Vostok.rs, 25.Jan.2011

25.01.2011. -..U bolnicama Moskve i predgrađa je hospitalizovano više od 100 povređenih u bombaškom napadu na aerodromu Domodedovo. Četrdesetak ranjenih je u krajnje teškom stanju. Nekoliko ljudi je preminulo na putu do bolnice. Poslednji podaci u utorak prve polovine dana su 35 poginulih...Posle...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.