EU neće uvesti sankcije Moskvi

Izvor: Blic, 01.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU neće uvesti sankcije Moskvi

Na vanrednom zasedanju lidera EU u Briselu posvećenom krizi u Gruziji, rusko priznanje gruzijskih teritorija Abhazije i Južne Osetije ocenjeno je kao „neprihvatljivo" sa stanovišta međunarodnog prava, ali je prevladao stav da se ne zaoštravaju odnosi sa Moskvom, već da se pomogne u uspostavljanju dijaloga Rusije i Gruzije.

Članice EU su se u nacrtu zaključaka sa Samita takođe založile za teritorijalni integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gruzije i za to da nijedna zemlja ne sledi Rusiju u priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, rekao je da uvođenje sankcija Rusiji nije na dnevnom redu samita.

„Nemački stav je da ne bi trebalo prekidati dijalog s Rusijom", izjavila je Angela Merkel, nemački kancelar.

Solana je najavio da će Unija uputiti posmatračku misiju već krajem septembra da kontroliše kako se poštuje sporazum o prekidu vatre posle rata u avgustu.

Lideri evropske dvadeset sedmorice će preispitati i staviti pod nadzor dalje odnose s Rusijom, ali većina članica EU nikako ne želi povratak na neki vid „hladnog rata po svaku cenu", objasnio je Fransoa Fijon, francuski premijer. Za sankcije protiv Rusije su se najviše zalagale Poljska, baltičke zemlje i Velika Britanija. Uoči sastanka Britanija je zatražila od EU unije da suspenduje razgovore o novom sporazumu o partnerstvu i saradnji sa Rusijom.

Za vreme samita, u Tbilisiju je milion ljudi protestovalo protiv Rusije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EU: Snažna osuda Moskve

Izvor: Deutsche Welle, 02.Sep.2008, 16:37

Evropska unija, na vanrednom samitu u Birselu, još jednom je pozvala na mirno rešenje konflikta na Kavkazu, osudila ishitrenu vojnu akciju Gruzije, rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije i zamrzla dijalog sa Moskvom.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.