ESLjP: u predmetu JUKOS nema političke podloge

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ESLjP: u predmetu JUKOS nema političke podloge

21.09.2011. -

Rusija je dobila ozbiljnu pobedu u Evropskom sudu ljudskih prava. Danas je objavljena prethodna odluka suda koji nije našao političku podlogu u predmetu naftne kompanije JUKOS. U skladu sa odlukom, naftna kompanija je postala žrtva neelastičnosti ruskog zakonodavstva. Presuda o razmeru naknade deoničarima, koji su tražili 98 milijardi evra, za sada je odložena – strane moraju da nađu kompromis.

Ministratsvo pravde i Federalna poreska služba RF mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da slave pobedu. Maltene najpoznatiji na Zapadu sudski proces se završava u korist Moskve. Deoničari i bivši top-menadžeri JUKOS-a nisu mogli da ubede sudije da je naftna kompanija bankrotirana namerno.

Inače, sud je ipak našao prekršaje u tom predmetu. ESLjČ smatra da su poreski resori RF prekršili član 1 protokola 1 o zaštiti svojine Evropske konvencje o zaštiti ljudskih prava. Reč je o zastarelosti poreskih predmeta i redu za izračunavanje novčanih kazni.

Opunomoćeni predstavnik vlade RF u višim sudskim instancama Mihail Barščevski smatra pobedom Rusije odluku ESLjČ o odsutnosti političkih motiva u predmetu JUKOS, a pokušaj suda da oceni akcije poreskih činovnika naziva neosnovanim.

Evropska konvencija ne zamenjuje nacionalno zakonodavstvo. U njoj nema ni reči o izračunavanju zastarelosti. To reguliše naciolnalno zakonodavstvo. Kada Evropski sud počinje da analizira detalje primene procesualnih rokova, čini mi se, da nije to njegova nadležnost.

Bivši deoničari JUKOS-a proučavaju odluke suda. Prema rečima pravnika Pirsa Gardnera, oni odlučuju da li vredi da se traži ponovno razmatranje žalbe. Evo mišlenja šefa Moskovske pravne agencije Alekseja Lineckog.

Bezuslovno, deoničari JUKOS-a i on sam su veoma zainteresovani da bi maksimalno politizovali predmet. Mislim da će oni insistirati na tome. Međutim, ne verujem da će sud izreći presudu da bi im se nadoknadilo 98 milijardi dolara.

Razmatranje tog predmeta je trajalo 7 godina. Pitanje naknade je ostalo nerešeno. Tražila se rekordna suma. Za sada Evropski sud predlaže mirovni sporazum. To je važno i za drugu raspravu – Haškom arbitražu je podnet imovinski zahtev u iznosu 100 milijardi dolara. Doduše, perspektive tog predmeta posle odluke Evropskog suda za ljudska prava izgledaju, prema mišlenju pravnika, veoma sumnjivo.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.