Izvor: B92, 13.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duma o nepriznatim regionima

Moskva -- Ruska Državna Duma izjasniće se 19. marta o predlogu o saradnji sa regionima Abhazijom, Južnom Osetijom i Pridnjestrovljem.

Zvaničnici tih teritorija razgovarali su danas u Moskvi sa poslanicima Donjeg doma ruskog parlamenta Dume. Zamenik predsednika Komiteta Dume za poslove Zajednice nezavisnih država (ZND) Aleksej Ostrovski je posle rasprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da će poslanici zatražiti mišljenje od ministarstva spoljnih poslova i šefa države "u kom obliku Rusija može da sarađuje" sa tim republikama.

Prema tom predlogu koji je danas objavljen u Dumi, ruski poslanici nameravaju da preporuče izvršnoj vlasti da razmotri mogućnost otvaranja ruskih predstavništava u tim republikama.

Takođe se ruskoj vladi predlaže da radi na učešću tih republika u svim međunarodnim organizacijama i forumima gde se razmatraju i njihovi interesi, ali i da se "odlučno suprotstavlja" svim pokušajima pritisaka na te republike.

Autori dokumenta smatraju da presedan priznanja nezavisnosti Kosova objektivno ne može ostati bez posledica za "zamrznute konflikte" na teritoriji ZND.

Izlazak iz stanja "zamrznutosti" tih konflikata pod uticajem kosovskog primera potencijalno preti novom etapom sukoba uz sve negativne posledice po stanovništvo, navodi se u dokumentu.

Tokom rasprave u Dumi, predsednnik Narodnog sobranja nepriznate Abhazije Nugzar Ašuba pozvao je Rusiju da što pre prizna njenu nezavisnost.

"Posle kosovskog presedana, Rusija ima dovoljno osnova da otvoreno objavi svetu stav o priznanju nezavisnosti Kosova. Time će Rusija ojačati svoju međunarodnu težinu i uticaj kao jedna od vodećih zemalja sveta", rekao je on.

Predsednik parlamenta Pridnjestrovlja Jevgenij Ševčuk predložio je Dumi da razmotri mogućnost priznanja nezavisnosti, rekavši da "Pridnjestrovlje ima više istorijskih osnova za nezavisnost nego Kosovo".

Slično mišljenje izneo je predsednik parlamenta Južne Osetije Jurij Dzicojti.

"Južna Osetija ima više pravno-političkih osnova za priznavanje nezavisnosti. Južna Osetija, Abhazija i Pridnjestrovje su izrazit primer duplih standarda međunarodne zajednice", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.