Drugi tom knjige Moskva - Srbija, Beograd - Rusija

Izvor: Glas javnosti, 23.Mar.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi tom knjige Moskva - Srbija, Beograd - Rusija

BEOGRAD -  U Arhivu Srbije predstavljen je drugi tom knjige Moskva - Srbija, Beograd - Rusija, Društvene i političke veze 1804-1878, koja je zajedničko izdanje Arhiva Srbije i Glavne arhivske uprave grada Moskve.

Direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić, kao domaćin, pozdravio je mnogobrojne učesnike promocije i posebno patrijarha Irineja, pošto je on prvi srpski patrijarh koji je došao u posetu Arhivu.

Patrijarh srpski Irinej je ocenio da je projekat zajedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << objavljivanja arhivske građe, koja se odnosi na srpsko-ruske odnose od 16. do 21. veka, izuzetno značajan za istoriju srpskog naroda, jer nam čini dostupnim dokumente na osnovu kojih mogu da se rekonstruišu mnoga bitna istorijska zbivanja.

Patrijarh se obratio ministru kulture Predragu Markoviću sa apelom da Srbija pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi da njen Arhiv ne ostane u neadekvatnim prostorijama u crkvi svetog Marka, jer je dragocen ne samo za SPC, već za celokupnu istoriju naroda i zemlje.

"Molim da se arhivu SPC posveti dužna pažnja da bi se omogućilo njegovo korišćenje za istraživanja", rekao je patrijarh Irinej,prenosi RTS.

Ministar Marković je rekao da je upoznat sa problemom arhiva SPC i da će se, svakako, njime pozabaviti i konstatovao da u Srbiji treba mnogo da se uradi, umesto da se samo priča.

Marković: Osloboditi se mitova i bajki

Marković je podsetio da odnose Srbije sa drugim zemljama i narodima prate mnogi mitovi i bajke, pa i kada je reč o odnosima sa Rusijom i da je štampanje arhivske građe značajno, jer to je put da se oslobodimo mitova.

Pošto se u drugom tomu donose dokumenti koji se odnose na period od 1804. do Berlinskog kongresa 1878, ministar je ukazao da se radi o periodu kada se srpski narod odlučio da se sa onima koji su ga vodili, osamostali i uključi u Evropu, a na tom putu je od samog početka tražio i pomoć carske Rusije, o čemu svedoči prva diplomatska misija prote Mateje Nenadovića odmah nakon podizanja ustanka.

"I 1878. godina je bila bitna za srpsko-ruske odnose", naglasio je Marković, "pošto je Srbija prihvatila ulogu Pijemonta, da zastupa interese, ne samo kneževine i njenih institucija već i srpskog naroda u okruženju".

Između te dve sudbonosne istorijske prekretnice razvijali su se srpsko-ruski odnosi, o čemu svedoče objavljeni dokumenti koji mogu da pruže o njima pravu sliku, naglasio je Marković.

"U ovim knjigama su činjenice iz kojih se mogu pratiti usponi i padovi odnosa Srbije i Rusije, jer odnosi između male Srbije i velike Rusije treba da se baziraju na činjenicama i mogućnostima, ali međusobni nivo uvažavanja mora da bude uvek isti", podvukao je ministar.

On je najavio da će odmah nakon završetka posete ruskog premijera Vladimira Putina održati sastanak sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Konuzinom oko predstavljanja srpske kulture u Rusiji.

Konuzin pozvao na Dane slovenske kulture

Ambasador Konuzin je izrazio zahvalnost srpsko-ruskom timu koji je priredio prva dva toma arhivske građe koja je važna za objektivno sagledavanje svih vidova saradnje dve zemlje.

On je istakao da se iz dokumenata objavljenih u drugom tomu može sagledati zajednička borba koju su vodili za nezavisnost Srbije i koja je bila osnova za rusofilska osećanja koja su prisutna do danas.

Konuzin je pozvao Ministrastvo kulture i Skupštinu Beograda da se uključe u Dane slovenske kulture koju organizuju ambasade slovenskih zemalja u Srbiji, poslednje dekade maja, u slavu prosvetitelja svetih Ćirila i Metodija.

Ruski ambasador je pozvao stručnjake da sarađuju i na pripremanju građe u vezi sa Prvim svetskim ratom, jer će za nešto više od tri godine u svetu biti obeležen vek od njegovog početka.

Tim povodom, Konuzin je direktoru Arhiva Srbije uručio dokument o upućivanju ruske pomoći u oružju, u oktobru 1914. godine Srbiji.

Savetnik predsednika Srbije Trivo Inđić detaljno je predstavio sadržaj i koncept drugog toma Moskva-Srbija, Beograd-Rusija, a prof. dr Miroslav Jovanović predstavio je ceo projekat koji bi trebalo da ima pet tomova, a cilj mu je da predstavi celinu srpsko-ruskih odnosa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.