Đilas o beogradskom metrou

Izvor: RTS, 13.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas o beogradskom metrou

Gradonačelnik Dragan Đilas najavio da će delegacija iz Rusije doći u Beograd krajem decembra kako bi razmotrila mogućnosti za izgradnju metroa, kao i za nabavku vozila za gradski saobraćaj i izvoz hrane u Moskvu.

Gostujući u Dnevniku 2 gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da će u Beograd do 25. decembra doći ruska delegacija kako bi se razgovaralo o saradnji.

"Izvoz hrane u Moskvu je velika šansa, ne samo Beograda, već i cele Srbije", naglasio je Đilas povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedavnog boravka u Moskvi, gde je s gradonačelnikom Jurijem Luškovim razgovarao o učešću ruskih kompanija u velikim infrastrukturnim projektima.

Govoreći o planovima za izgradnju lakog šinskog metroa u Beogradu, Đilas je rekao da će se, u konsultacijama sa stručnjacima iz nekoliko evropskih gradova, izabrati najbolje rešenje za naš glavni grad i ukazao da u ovom poduhvatu "politiku treba ostaviti po strani" i izabrati najbolje rešenje.

Đilas je najavio da će u Beogradu uskoro biti otvoreno predstavništvo Kineske banke za razvoj, koja je, takođe, zainteresovana za izgradnju metroa i ocenio da bi najbolje bilo da se izgradnja metroa reguliše međudržavnim ugovorom i kreditom koji bi bio ugovoren ispod tržišnih uslova, odnosno sa povoljnom kamatom i uslovima otplate.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da je izgradnja metroa veliki projekat, koji bi u prvoj fazi koštao više od milijardu evra i zaposlio veliki deo domaće građevinske operative.

Odgovarajući na pitanje da li Moskva može da "ugrozi" do sada najbolju organizaciju "Eurosonga", koji je održan u Beogradu, Đilas je preneo da ruska prestonica ima godišnji budžet od 54 milijarde dolara, što je 54 puta više od budžeta Beograda i pritom je veća šest puta od našeg glavnog grada.

"Onda vam je jasno kakvi su njihovi potencijali", rekao je Đilas i dodao da mu je gradonačelnik Lužkov preneo da je "Eurosong" u Beogradu sjajno organizovan i da će zvati ljude iz Radio-televizije Srbije da prenesu Moskvi iskustva u organizovanju tog velikog evropskog festivala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.