Diplomatski okršaj Vašingtona i Moskve

Izvor: RTS, 09.Jul.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski okršaj Vašingtona i Moskve

Ruske vlasti su saopštile da su proterale dvoje američkih diplomata, kao odgovor na to što je zvanični Vašington proterao dva ruska zvaničnika zbog napada policajca na američkog diplomatu u junu u Moskvi.
"Nakon njihovog neprijateljskog poteza, dvojica zaposlenih u ambasadi SAD su morali da napuste Moskvu. Oni su proglašeni za personu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << non grata zbog aktivnosti koje nisu kompatibilne sa njihovim diplomatskih statusom", navodi se u saopštenju zamenika ruskog šefa diplomatije Sergeja Rjabkova.

U saopštenju su dvojica proteranih američkih diplomata, takođe, optužena da su agenti CIA, prenela je agencija AFP.
Stejt department je ranije saopštio da su Sjedinjene Američke Države proterale dva ruska zvaničnika zbog napada ruskog policajca na američkog diplomatu u junu u Moskvi.
Odluka o proterivanju ruskih zvaničnika doneta je 17. juna, precizirao je juče portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.
Kirbi je rekao da je 6. juna ruski policajac napao akreditovanog američkog zvaničnika dok je ulazio u kompleks američke ambasade u ruskoj prestonici, nakon što mu se diplomata predstavio i rekao mu ko je.
"Takav postupak je neopravdan i doveo je u opasnost bezbednost našeg službenika. Tvrdnja Rusije da je policajac štitio tu lokaciju od neidentifikovanog pojedinca je jednostavno neistinita", istakao je Kirbi.
Vašington post je o ovom incidentu pisao krajem juna, navodeći da je američkom diplomati u napadu slomljeno rame.
Ruski zvaničnici, pak, tvrde da je diplomata napao policajca.
Na snimku NTV-a se vidi kako se ispred sporednog ulaza u ambasadu zaustavlja taksi i diplomata koji se kreće ka vratima. U tom trenutku je iz stražarske kućice izašao uniformisani muškarac koji je oborio diplomatu na zemlju.
Kirbi je juče rekao i da ruske službe bezbednosti pojačano uznemiravaju američko osoblje kako bi poremetile rusko-američke diplomatske i konzularne odnose.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.