Izvor: RuskaRec.ru, 14.Jun.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset neverovatnih promena u ruskim gradovima 2017. godine

Grozni. Ilustracija: Valerij Šarifulin/TASS
Ovog leta će u 40 ruskih gradova, od Kalinjingrada do Vladivostoka, biti preuređeni parkovi, trgovi, ulice i kejovi. Koncepciju uređenja ruskih gradova osmislio je projektantski biro „Strelka” koji je ranije pripremio projekat uređenja Moskve (pokrenut 2014. godine).
U rekonstrukciju 40 gradova uključeni su svetski poznati projektantski biroi DPZ, TOPOTEK1, WEST8, Snohetta, Karres&Brands, OKRA, DROM i drugi. Arhitekte, >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << funkcioneri i strani eksperti će raditi zajedno pod rukovodstvom projektantskog biroa „Strelka”. Projekat će biti realizovan u okviru specijalnog federalnog programa AIŽK (Agencije za hipotekarno stambeno kreditiranje).
„U radu na projektu je angažovano oko 7.200 stručnjaka. Među njima je 250 međunarodnih i ruskih eksperata, kao i 760 regionalnih eksperata iz različitih oblasti”, rekao je za „Rusku reč” Konstantin Lavrov iz informativne službe konstruktorskog biroa „Strelka”. Po njegovim rečima, u Rusiji postoji potreba za uređenjem gradova. Komforna gradska sredina izaziva prijatna osećanja kod građana, a ujedno podiže ekonomski potencijal u regionu.
„Ruska reč” je prikupila najatraktivnije primere preobražaja ruskih gradova.
Top 10 ruskih gradova za život

Vladivostok Kej u Vladivostoku (preko 9.000 km istočno od Moskve) sada je samo asfaltiran, a posle renoviranja će imati dva nivoa. Gornji će biti popločan, a donji će imati prilaz vodi, drvenu podlogu i klupe za ležanje.

Belgorod Gradski kej u Belgorodu (580 km južno od Moskve) sada se sastoji od nekoliko nepovezanih delova. Arhitekte planiraju da ga pretvore u jedinstvenu pešačku zonu.

Jekaterinburg Obale reke Iset u centru Jekaterinburga (1.750 km istočno od Moskve) spajaće tri mosta. Stari se rekonstruiše i grade se dva nova. Na keju će se pojaviti scena u obliku rečnog mola, vidikovac i amfiteatar gde će se održavati festivali i koncerti.

Grozni Grozni je glavni grad Čečenske republike (1.800 km južno od Moskve). On je tokom 1990-ih prošao kroz dva rata, a danas se obnavlja rekordnim tempom. Ovog leta će se u gradu pojaviti javni prostor nove generacije, nadaju se arhitekte iz „Strelke”.

Kalinjingrad U Kalinjingradu, glavnom gradu najzapadnijeg regiona Rusije (1.280 km zapadno od Moskve), biće preuređeno Donje jezero, jedno od najpopularnijih gradskih šetališta. Preuređenje Gornjeg jezera je započeto još 2012. godine.

Lipeck U Donjem parku u Lipecku (470 km južno od Moskve) pojaviće se uređeni prostor sa letnjim bioskopom.

Rjazanj Koncepcija uređenja Gornjeg i Donjeg gradskog parka u centru Rjazanja (200 km južno od Moskve) podrazumeva da bioskop bude u parku koji je u carskoj Rusiji bio deo spahijskog imanja.

Uljanovsk Park Družbe naroda na obali Volge u Uljanovsku (900 km istočno od Moskve) imaće nekoliko nivoa, bioskop sa pozorišnom scenom, park za decu sa gumenom podlogom, šetalište pored vode i još mnogo toga.

Vladikavkaz Uređenje parka pored keja na obali reke Terek u Vladikavkazu (1.750 km južno od Moskve) podrazumeva rekonstrukciju pešačkih staza na keju i pored sunitske džamije, a takođe postavljanje biciklističkih staza i obnavljanje istorijske tramvajske linije.

Volgograd Posle rekonstrukcije „starog grada” u centru Volgograda (970 km južno od Moskve) neke ulice će biti pretvorene u pešačke zone (na primer Ulica Ostrovskog na fotografiji). One će imati leje sa cvećem i biciklističke staze.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.